reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj
ODBLOKUJ-REKLAMY.jpg

„Kulinarne inspiracje Rachel Khoo” w BBC Lifestyle

dodano: 2013-12-03 14:52 | aktualizacja: 2013-12-03 15:41
autor: Łukasz Knapik | źródło: BBC Worldwide

BBC Lifestyle Logo Tylko na antenie BBC Lifestyle nowa seria programów kulinarnych Rachel Khoo. Popularna kucharka i autorka książek kucharskich wraca do Londynu, w którym się urodziła i wychowała, by na nowo odkryć jedną z najbardziej fascynujących stolic i jej jedzenie. Spotyka się z ludźmi, którzy dzielą z nią kulinarne pasje, odkrywa nowe trendy i  różnorodną kuchnię Londynu. Rysuje, robi zdjęcia, zapisuje wszystkie spostrzeżenia w notatniku i szuka inspiracji do nowych dań, które potem przyrządza w swojej kuchni.



Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Rachel Khoo to brytyjska kucharka i autorka książek kucharskich. Akcja jej nowego programu „Kulinarne inspiracje Rachel Khoo: Londyn”, którego emisję rozpocznie BBC Lifestyle, toczy się w jej rodzinnym mieście. Widzowie będą mieli okazję przyjrzeć się życiu Rachel w Londynie i poznać nowe, wspaniałe przepisy, w których wyraża się kreatywność autorki i różnorodność pełnej energii londyńskiej sceny kulinarnej.

„Kulinarne inspiracje Rachel Khoo: Londyn” - w kolejnych odcinkach:

Odcinek 1 - „Moda”
Londyn jest jedną ze światowych stolic mody - wpisują się w nią także przepisy, które Rachel przygotowuje do swojego nowego programu na antenie BBC Lifestyle. Londyńska moda to przede wszystkim pochwała oryginalności i indywidualizmu. Rachel te same zasady wprowadza do swojej kuchni i udowadnia, że świetne i pięknie podane jedzenie to raczej kwestia twórczego myślenia niż ceny. Dlatego kosztuje wyjątkowych dań w restauracji typu pop up na tyłach pewnego butiku i odwiedza modny lokal na dachu, aby skosztować najmodniejszych kulinarnych smakołyków.
Następnie, po powrocie do własnej kuchni, Rachel po swojemu przerabia przepis na klasyczny deser z lat siedemdziesiątych, pokazuje jak z sałatki zrobić gwiazdę wieczoru, a ze zwykłego makaronu - atrakcję, której nikt się nie oprze. Tylko dla widzów BBC Lifestyle Rachel zdradza swój przepis na torcik szwarcwaldzki podawany w miseczkach.

Odcinek 2 - „Jak magnes”
W drugim odcinku Rachel odkrywa, jak działa siła przyciągania londyńskiej sceny kulinarnej, która ściąga do brytyjskiej stolicy tłumy ludzi. Czy jedzenie działające na ludzi jak magnes uda jej się przygotować także we własnej kuchni? Rachel bierze udział w radosnym spotkaniu smakoszy we wschodnim Londynie i odkrywa prostą tajemnicę wielkiego sukcesu całodobowego baru kanapkowego, który odwiedzała jeszcze w czasie studiów. Po powrocie do domu zainspirowana tym, czego się dowiedziała, przygotowuje własną wersję chili z tortillą dla kilkorga przyjaciół, wyczarowuje proste, kolorowe kanapki pasujące na każdą imprezę i tworzy wyrafinowaną galaretkę dla dorosłych, która wywoła uśmiech na twarzach gości... Tylko dla widzów BBC Lifestyle Rachel zdradza swój przepis na chili z owoców morza w miseczkach z tortilli.

Odcinek 3 - „Nostalgia”
Powrót do Londynu - w którym Rachel urodziła się i wychowała - wywołuje w naszej bohaterce poczucie nostalgii za dawnymi czasami. Ale nostalgia może także być inspirująca: w swojej kuchni Rachel przypomina sobie ulubione potrawy dzieciństwa. Wspomina na przykład dziecięcą radość, jaką wywoływały w niej lody - i odwiedzając „lodowe laboratorium” w północnym Londynie odkrywa, że do tego prostego deseru można podejść w bardzo nowoczesny sposób. Później trafia do małej, austriackiej kawiarenki, gdzie razem z szefem kuchni przygotowuje jedno ze swoich ulubionych ciast z czasów dzieciństwa - strudel. Wspomnienia i rodzinne przepisy okazują się znakomitą inspiracją w kuchni. Rachel odtwarza – i po swojemu przerabia – podstawowy zestaw obiadowy serwowany w tygodniu przez jej mamę, tworzy własną interpretację tradycyjnego austriackiego dania, które było specjalnością jej babci, a na koniec przygotowuje wyrafinowaną wariację na temat swoich ulubionych w dzieciństwie lodów włoskich. Tylko dla widzów BBC Lifestyle Rachel zdradza swój przepis na szpacle z cebulą.

Odcinek 4 - „Fast Food”
Londyn pełen jest fast-foodów, od znakomitych barów z hamburgerami po ekskluzywne ciastkarnie i piekarenki. Wszystko jest gotowe do zjedzenia, pyszne i kuszące. Rachel chętnie tym pokusom ulega, ale też pokazuje, że podobne dania można szybko i bez wysiłku przygotować w domu. Rachel spotyka Lisę, młodą miłośniczkę dobrej kuchni. Przygotowane przez Lisę pikantne tajwańskie kanapki wywołują wspomnienia z dzieciństwa - i okazują się przebojem londyńskich fast-foodów. W południowym Londynie Rachel spotyka Briana, kucharza z Trynidadu, przygotowującego potrawy o intensywnych smakach dla gości swojej restauracji - Caribbean Jerk Chicken. Po powrocie do własnej kuchni Rachel zaczyna przygotowywać danie, które można nazwać ikoną fast foodu - ale robi je, jak zwykle, po swojemu. Pokazuje nam także, jak zrobić śniadanie, obiad i kolację na bazie jednego przepisu na chleb - i udowadnia, że jej ulubione „szybkie danie” można łatwo przygotować w domu. Tylko dla widzów BBC Lifestyle Rachel zdradza swój przepis na tarteletki z jagodami i lukrem z kremowego twarożku.

Odcinek 5 - „Leniwy dzień”
Londyn to wielkie miasto, żyje się tu szybko i gorączkowo. Czasami trzeba jednak odpocząć, dlatego w piątym odcinku Rachel robi sobie wolne - odwiedza spokojniejsze miejsca, w których można nieco zwolnić i cieszyć się życiem.
Spokojna, rowerowa przejażdżka nad kanałem gładko przechodzi w nieśpieszny brunch, w czasie którego Rachel spotyka się Tomem. Tom przygotowuje dla niej sałatkę ze składników pochodzących z jego miejskiego ogródka - miejsca, które jest dla niego zarazem spiżarnią i schronieniem przed światem. Rachel wraca do własnej kuchni i gotuje potrawy pasujące do relaksującego nastroju tego dnia: ciasto idealne na piknik, danie z wieprzowiny, które nie tylko rozpływa się w ustach, ale niemal samo się gotuje, a także wegetariańską wersję klasycznego brytyjskiego „dania na poprawę samopoczucia”. Tylko dla widzów BBC Lifestyle Rachel zdradza swój przepis na wegetariańską wersję klasycznej brytyjskiej zapiekanki z ziemniakami.

Odcinek 6 - „Gdzie Wschód spotyka się z Zachodem”
W tym odcinku Rachel odkrywa romans Londynu ze Wschodem - relację, która symbolicznie odbija się w historii jej własnej rodziny o korzeniach europejskich i azjatyckich. Matka Rachel pochodziła z Austrii, jej ojciec - z Malezji, dlatego trudno się dziwić, że jej kuchnia naprawdę jest miejscem, gdzie Wschód spotyka się z Zachodem. Wraz z grupką przyjaciół Rachel reaktywuje jedną z ulubionych tradycji z dzieciństwa - idą wspólnie na lunch do China Town, gdzie od ulicznych sprzedawców kupują przekąski dim sum, przy okazji dowiadując się, jak się je robi. Później nasza bohaterka odwiedza Andrew, szefa kuchni z zachodniego Londynu, który wtajemnicza ją w skomplikowaną sztukę wytwarzania orientalnego makaronu. A w swojej kuchni Rachel pokazuje nam, jak wykorzystać resztki pieczeni do przygotowania azjatyckich bułeczek na parze (mantou), robi swój ulubiony malezyjski deser (ale z odrobiną brytyjskiego charakteru) i gotuje aromatyczne danie z kurczaka z repertuaru swojej mamy - coś, co doskonale oddaje spotkanie Wschodu z Zachodem. Tylko dla widzów BBC Lifestyle Rachel zdradza swój przepis na miękkie azjatyckie bułeczki na parze.

Odcinek 7 - „Tradycyjne wartości”
Londyn to miasto pełne tradycji. Rachel często inspiruje się nowymi, twórczymi pomysłami kulinarnymi - ale fascynują ją także dania, które przetrwały próbę czasu. Tym razem postanawia wrócić do swoich ulubionych tradycji kulinarnych i odkryć na nowo prawdziwą klasykę... z odrobiną nowoczesności. Rachel spotyka się z Austinem, który zdradza jej stary, rodzinny przepis przyciągający do jego małej, tradycyjnej restauracyjki kolejne pokolenia klientów. Nasza bohaterka kontynuuje także brytyjską tradycję chodzenia do pubu - i odkrywa, dlaczego podawane w tym pubie jajka po szkocku cieszą się taką popularnością. Po powrocie do swojej kuchni Rachel przygotowuje własną wersję tradycyjnego brytyjskiego śniadania na ciepło, pokazuje jak łatwo i szybko przyrządzić klasyczną „niedzielną pieczeń” (przepis jest tak prosty, że danie można przygotować nawet w tygodniu...) i tworzy wykwintne desery na bazie smaków typowych brytyjskich puddingów. Tylko dla widzów BBC Lifestyle Rachel zdradza swój przepis na racuszki ziemniaczane z szynką glazurowaną sosem z syropu klonowego i musztardy.

Odcinek 8 - „W drodze”
Transport publiczny jest jednym z symboli Londynu, na stałe wrośniętym w duszę miasta; to nie tylko istotny element codziennego życia, ale część tożsamości brytyjskiej stolicy. W tym odcinku właśnie ten „Londyn w drodze” stał się dla Rachel inspiracją do kulinarnych poszukiwań. Najpierw Rachel jest gościem niezwykłej, klubowej restauracji urządzonej w wagonie metra; potem sama zabiera się do pracy i przygotowuje kiełbaski z ziemniakami dla głodnych kierowców w jednym z historycznych londyńskich barów dla taksówkarzy. A w kuchni - tworzy jedzenie dla zabieganych: elegancko zapakowany lunch do pracy, smaczną i sycącą zupę na wynos i... słodki i kolorowy hołd dla londyńskiego metra. Tylko dla widzów BBC Lifestyle Rachel zdradza swój przepis na „eklerki z londyńskiego metra”

Odcinek 9 - „Zrób to sam”
W przedostatnim odcinku londyńskiej serii Rachel stara się wyjść poza świat licznych sieciowych sklepów i produkcji masowej - szuka oryginalnych, wyjątkowych i jedynych w swoim rodzaju kulinarnych pomysłów, które przyciągną uwagę.
Szuka ludzi, którzy robią coś samodzielnie i którzy z zaangażowaniem i pietyzmem wydeptują własne kulinarne ścieżki - i znajduje ich. Okazuje się, że idea „zrób to sam” jest żywa i popularna wśród młodych londyńskich producentów żywności. Rachel odwiedza Olego, który w piwnicy swojego domu w północnym Londynie stworzył wędzarnię łososi w norweskim stylu. Spotyka się także z Lillie, właścicielką sklepu, którego półki uginają się od domowych przetworów na zamówienie - wszystkie przygotowuje własnoręcznie, na domowej kuchence... Potem Rachel wraca do własnej kuchni, gdzie wprowadza nas w tajniki wędzenia ryb, przyrządza własną soloną wołowinę i osiąga zupełnie nowy poziom w konkurencji domowych wypieków. Tylko dla widzów BBC Lifestyle Rachel zdradza swój przepis na przekładaniec z truskawkami i czarnym pieprzem.

Odcinek 10 - „Cała przyjemność...”
Od czasu do czasu każdy z nas zasługuje na chwilę kulinarnej przyjemności. Może to być przyjemność z najwyższej półki, albo bardzo skromna - sposobów na dogadzanie sobie jest wiele. W końcowym odcinku serii Rachel szuka zatem... przyjemności. I znajduje: w popołudniowej herbatce z szampanem i słodyczami w ekskluzywnej dzielnicy Londynu
w towarzystwie kilku przyjaciółek (widzowie mogą także zajrzeć za kulisy tej sielankowej sceny). Ale żeby danie trafiło na karty książki kucharskiej Rachel, wcale nie musi być wyszukane: w kategorii „prawdziwych przyjemności” mieszczą się także pyszne, proste potrawy zawinięte w papier. Rachel przekonuje się o tym, stając po drugiej stronie lady i odkrywając tajemnice klasycznego angielskiego baru „fish and chips”. Także w swojej kuchni Rachel stawia na jedzenie dla przyjemności: serwuje nam wyśmienite żeberka, a także bardziej współczesną wersję tradycyjnej ryby z frytkami... Na koniec pokazuje, jakie znaczenie ma dla niej „coś słodkiego do herbaty”. Tylko dla widzów BBC Lifestyle Rachel zdradza swój przepis na rybę z chrupiącymi płatkami ryżowymi.

Rachel Khoo

Niezwykłe połączenie tradycji kulinarnych w rodzinie Rachel miało ogromny wpływ na jej kuchenne upodobania i podejście do gotowania. Urodziła się w 1980 roku w dzielnicy Croydon, w południowej części Londynu; jej ojciec był Chińczykiem mieszkającym wcześniej w Malezji, matka - Austriaczką.

Rachel zrobiła licencjat z projektowania graficznego na znakomitej londyńskiej uczelni Central Saint Martins College of Art and Design, a po studiach pracowała w dziale PR i e-marketingu luksusowej marki odzieżowej. W końcu jednak jej kulinarne pasje zawiodły ją do Paryża, gdzie uczyła się w słynnej Le Cordon Bleu i zdobyła dyplom w dziedzinie cukiernictwa.

Swoje niezwykłe umiejętności z powodzeniem wykorzystywała w księgarni kulinarnej i herbaciarni La Cocotte, gdzie przyrządzała znakomite słodycze i przygotowywała catering na imprezy promocyjne książek kucharskich. W tym samym czasie prowadziła także własne kursy gotowania. Sukces w La Cocotte zaowocował różnego rodzaju projektami kulinarnymi na całym świecie - jej kursy kreatywnego gotowania odbywają się w tak różnorodnych miejscach, jak Londyn, Paryż, Berlin, Mediolan, Melbourne, Sydney czy Buenos Aires.

Pierwszy program telewizyjny Rachel „Mała paryska kuchnia” można było oglądać w ubiegłym roku w Wielkiej Brytanii na antenie BBC2 i za granicą na międzynarodowym kanale BBC Lifestyle. Seria cieszyła się wielkim uznaniem krytyków.
Rachel jest autorką felietonów kulinarnych i przepisów, którymi dzieli się co tydzień z czytelnikami „ES Magazine”, dodatku do dziennika „Evening Standard”. Pisze także książki o kuchni. Dwa tytuły, „Barres ŕ céréales, Granola et Muesli faites maison” i „Pâtes ŕ tartiner”, ukazały się nakładem wydawnictwa Marabout. Trzecia książka - pierwsza napisana w języku angielskim - to „Mała paryska kuchnia”, którą opublikowało wydawnictwo Penguin w 2012 roku (wydanie polskie - wyd. Albatros, 2013). Czwarta, „Little French Kitchen”, ukazała się jesienią 2013 roku.

W Wielkiej Brytanii „Mała paryska kuchnia” przez trzy tygodnie była najlepiej sprzedającą się książką, a przez dziesięć tygodni utrzymywała się w pierwszej piątce bestsellerów. Poza polskim ukazały się także przekłady na niderlandzki, francuski, włoski, duński, rosyjski i norweski. W 2013 r. książka została wydana w USA, gdzie także spotkała się z entuzjastycznym przyjęciem. Jeszcze w tym roku pojawi się także w księgarniach w Brazylii, na Łotwie i Tajwanie.

„Kulinarne inspiracje Rachel Khoo: Londyn” - premiera w poniedziałek, 6 stycznia 2014 roku o 18:00 w BBC Lifestyle.


Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Propozycje stacji TV i VOD


reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Odbiornik DVB-T/T2 HEVC DI-WAY 2020 Mini

Mini odbiornik DVB-T/T2 z HEVC/H.265 marki DI-WAY z trybem hotelowym...

99 zł Więcej...

Odbiornik Vu+ ZERO rev.2 HEVC

Vu+ ZERO rev.2 - najnowszy odbiornik Vu+ na Linuksie z...

399 zł Więcej...

Odbiornik Spycat Mini V2

Spycat Mini V2  - mały, tani odbiornik satelitarny HD w...

219 zł Więcej...