reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj
ODBLOKUJ-REKLAMY.jpg

Spożycie truskawek zmniejsza ryzyko demencji

dodano: 2024-02-20 15:30 | aktualizacja: 2024-03-13 14:21
autor: Janina Dobrowolska | źródło: Nutrients/University of Cincinnati

Truskawki z bliska satkurier 360px Otępienie późnego wieku stanowi rosnący problem zdrowia publicznego. Choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera, rozwijają się wiele lat, począwszy od wieku średniego. Wykazano, że spożycie owoców jagodowych, w tym truskawek, wpływa na metabolizm i funkcje poznawcze. Truskawki mogą zmniejszać ryzyko demencji.

satkurier.pl
Truskawki z bliska satkurier 760px


Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.

Spożycie truskawek zmniejsza ryzyko demencji

Takie wnioski wynikają z nowego badania naukowców z Uniwersity of Cincinnati. Do badań włączono mężczyzn i kobiety w średnim wieku (50-65 lat) z nadwagą, cierpiących na insulinooporność i subiektywne zaburzenia funkcji poznawczych. Przeprowadzono 12-tygodniowe badanie polegające na codziennym podawaniu proszku z całych owoców truskawek. Badani musieli powstrzymać  się od jedzenia innych owoców jagodowych, z wyjątkiem codziennego opakowania suplementu w proszku truskawek, który należy wymieszać z wodą i spożywać podczas śniadania.

Połowa uczestników badań otrzymywała proszek zawierający równowartość jednej filiżanki całych truskawek, podczas gdy druga połowa otrzymywała placebo. Uczestnikom podano testy mierzące pewne zdolności poznawcze, m.in. pamięć długoterminową. W trakcie badania naukowcy monitorowali także ich nastrój, intensywność objawów depresyjnych i dane metaboliczne.

U osób przyjmujących proszek truskawkowy zaobserwowano zmniejszone zakłócenia pamięci, co jest zgodne z ogólną poprawą zdolności wykonawczych.

Okazuje się, że suplementacja truskawek odgrywa rolę w zmniejszaniu ryzyka demencji, jeśli zostanie wprowadzona w wieku średnim. 

Wystarczy codzienna suplementacja 13 g proszku z całych owoców truskawek, bo to zmniejsza zaburzenia pamięci i objawy depresyjne u osób w średnim wieku z nadwagą.

Choroba Alzheimera (AD) jest najczęstszą formą demencji, odpowiadającą za aż 80% przypadków. Aktualne prognozy wskazują, że w ciągu najbliższych kilku lat choroba Alzheimera osiągnie wręcz rozmiary epidemii.

Równolegle ze wzrostem częstości występowania demencji następuje równie niepokojący wzrost zaburzeń metabolicznych, które odzwierciedlają się w insulinooporności, hiperinsulinemii, otyłości i powiązanych schorzeniach związanych z demencją w późnym wieku.

Niestety na razie nie ma lekarstwa na demencję i nie jest jasne, kiedy i czy dostępna będzie skuteczna terapia.

Należy więc kłaść większy nacisk na zapobieganie i łagodzenie ryzyka demencji.

Okazuje się, że u osób regularnie spożywających truskawki i jagody tempo pogarszania się funkcji poznawczych wraz z wiekiem jest wolniejsze.

Truskawki mają dużą zawartość antocyjanów, ale zawierają dodatkowe mikroelementy tzw. elagitaniny i kwas elagowy, które są kojarzone z korzyściami zdrowotnymi. Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia truskawek badano już wcześniej, ale stosunkowo niewiele badań dotyczyło ich wpływu na funkcje poznawcze.

Jedzenie truskawek może poprawić wydajność poznawczą i zdrowie metaboliczne.

Tym samym spożywanie truskawek może mieć związek między poprawą funkcji poznawczych a zmniejszonymi zaburzeniami metabolicznymi.

U uczestników, którzy jedli truskawki zaobserwowano również znaczną redukcję objawów depresyjnych, co można rozumieć jako wynik zwiększonych zdolności wykonawczych, które zapewniłyby lepszą kontrolę emocjonalną i radzenie sobie, a być może lepsze rozwiązywanie problemów. Inne badania dotyczące truskawek wykazały poprawę wskaźników metabolicznych, w tym niższy poziom insuliny, ale w tym badaniu nie stwierdzono żadnego wpływu na zdrowie metaboliczne pacjentów.

Jedzenie jagód lub suplementacja ekstraktami owocowymi o wysokiej aktywności przeciwutleniającej, w tym truskawkami i jagodami (a także szpinakiem), może skutecznie odwracać funkcjonalne pogorszenie funkcji motorycznych. Zauważono też, że suplementacja ekstraktem z borówek amerykańskich była najskuteczniejsza, a więc nie tylko truskawki, ale także borówki dają podobne korzyści zdrowotne.

Badania opublikowano w magazynie Nutrients.

Jedzmy jagody i suplementy z jagodami i truskawkami!

Co ciekawe, Polacy poza letnim sezonem rzadko jedzą truskawki (luty -16%, marzec - 20% itd). To przecież tak wartościowe owoce -  są one bogate w przeciwutleniacze, witaminy, składniki mineralne i błonnik. Truskawki  są doskonałym źródłem polifenoli, antocyjanów, mikroelementów i błonnika. Truskawki inne jagody mogą nieznacznie obniżać ciśnienie tętnicze.

Ile kalorii ma 100 g truskawek?
100 g truskawek (1,5 garści) zawiera 33 kcal. Owoc ten jest niskokaloryczny i jest polecany dla osób na diecie.

Ile witaminy C mają truskawki?
100 g truskawek zawiera 66 mg witaminy C.

Ciekawostka o truskawkach w Polsce:

Cała powierzchnia upraw wszystkich roślin jagodowych w Polsce w 2019 r. to 150 tys. ha, przy plonie 525 tys. ton. Uprawy truskawek zajmowały w 2019 r. powierzchnię 52 tys. ha - zebrano 185 tys. ton truskawek. Tak więc aż 35% zbiorów wszystkich jagód to truskawki!




 

Źródło: mdpi.com  dietetycy.org.pl  kukbuk.pl

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Zdrowie


reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

SAT Kurier - 7-8/2022 wersja elektroniczna

Elektroniczna wersja SAT Kuriera 7-8/2022

12 zł Więcej...

Odbiornik Vu+ DUO 4K SE S2X FBC

Vu+ DUO 4K SE - najnowszy odbiornik Ultra HD 4K...

1 690 zł Więcej...

Odbiornik Vu+ ZERO 4K

Vu+ ZERO 4K - najtańszy odbiornik Ultra HD od koreańskiego...

669 zł Więcej...