Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Terpeny to szeroka klasa substancji tzw. metabolitów wtórnych występujących w różnych ziołach, kwiatach, drzewach, owocach i warzywach. Terpeny to organiczne związki chemiczne o wzorze ogólnym (C
5H
8)
n. Dotąd naukowcy zdołali zidentyfikować ponad 20 tys. z nich. Większość jest wprawdzie doskonale znana i używana w przemyśle kosmetycznym do produkcji np. perfum, leków i olejków eterycznych, ale ich funkcja w przyrodzie wciąż nie została jeszcze dokładnie zbadana.
Rośliną, która produkuje najwięcej terpenów są konopie. I co ciekawe najwięcej piszą o terpenach firmy i portale związane ze sprzedażą związków opartych na oleju konopnym.
Terpenami są np.
kamfora, mentol, witamina A, karoten, skwalen (główny składnik oleju z wątroby rekina)
, pinen (sosna, jodła), terpineol (bzy), mircen (chmiel), limonen (wszystkie cytrusy: cytryna, orange), humulen (chmiel i konopie), kariofilen (pieprz), linalol (lawenda), hinokitiol (cyprys), eukaliptol (eukaliptus, rozmaryn) a także kauczuk.
Większość roślin wydzielają substancje ochronne - terpeny, które pozwalają utrzymać komórki w stabilnym stanie nawet w niekorzystnych warunkach stresowych.
Terpeny są w rzeczywistości hormonem stresu komórek rośliny.
Według naukowców komórka roślinna ma podobną strukturę do komórki zwierzęcej. Teoretycznie to, co chroni komórkę roślinną, nie może nie wpływać na komórki ludzkie i ten pomysł wykorzystali naukowcy.
W organizmie człowieka terpeny są pośrednimi lub początkowymi ogniwami w syntezie cholesterolu, skwalenu, hormonów płciowych, hormonów steroidowych, enzymów, czyli wszystkich substancji niezbędnych do zdrowego życia. Ludzkość od wielu tysięcy lat wykorzystuje terpeny, takie jak
mentol, limonen i kamfora, do zapobiegania i leczenia różnych chorób, ale naukowcy dopiero teraz dowiadują się o właściwościach terpenów chroniących jeden z ważniejszych organów, czyli wątrobę.
Naukowcy w Rosji podjęli badania nad terpenami występującymi w drzewach iglastych, a mianowicie
w korzeniach i pniu jodły syberyjskiej. Drzewa iglaste to bardzo stabilne rośliny długowieczne - niektóre z nich żyją przez 4 tys. lat. Dzięki terpenom, które chronią komórki przed niekorzystnymi skutkami, drzewa iglaste nie zrzucają liści przy 60-stopniowym mrozie i 40-stopniowym upale.
Czy ktoś się zastanawiał jak to możliwe?
Czas na dowody naukowe
Aby udowodnić hepatoprotekcyjne właściwości terpenów, naukowcy przeprowadzili pewien eksperyment. Podczas niego przez miesiąc wstrzykiwano szczurom etanol rozcieńczony wodą i leki zawierające terpeny. Naukowcy odkryli, że pod wpływem terpenów u
szczurów-alkoholików normalizuje się parametry biochemiczne krwi, zmniejsza się nasilenie uszkodzeń komórek wątroby oraz zmniejsza się współczynnik masy wątroby.
Alkoholowe uszkodzenie wątroby to tylko jeden z możliwych modeli negatywnych skutków, którym mogą zapobiegać wybrane terpeny. Badania wskazują na obiecujące zastosowanie terpenów dla ochrony wątroby przed wszelkimi toksycznymi skutkami, na przykład z powodu zaburzeń odżywiania, chemioterapii, długotrwałego stosowania leków i narkotyków czy narażenia na wirusy.
Jednocześnie
terpeny, wykazując wysoką aktywność farmakologiczną,
nie mają niepożądanych skutków ubocznych na cały organizm i nie powodują obciążenia farmakologicznego.
Jasne jest, że tak jak w przypadku każdego naturalnego związku,
możliwa jest reakcja alergiczna na terpeny - tego nie można wykluczyć - są ludzie, którzy mają alergie np. na cytrusy. Ale terpeny nie są nam tak całkiem obce, bo wszyscy byliśmy w lasach iglastych i wszyscy lubimy zapach drzew iglastych, Człowiek przez tysiące lat nauczył się dosłownie oddychać drzewami iglastymi i lasem, dlatego często i nieświadomie korzystamy z tych zapachów i związków w nich zawartych - to są terpeny.
Terpeny to klasa związków, o których lekarze i ludzie wiedzą tak naprawdę bardzo niewiele.
Zwykle dużo mówi się o witaminach i flawonoidach, a mniej o tym, że do normalnego funkcjonowania naszego organizmu potrzebujemy terpenów, tego do końca nie rozumiemy. Całkiem możliwe, że w przyszłości stosowanie terpenów w medycynie prewencyjnej stanie się dla nas tak samo powszechne, jak teraz stosuje się witaminy.
Spożywanie alkoholu jest głównym czynnikiem ryzyka chorób na całym świecie, odpowiadającym za prawie 10% zgonów osób w wieku 15-49 lat na świecie. W niektórych krajach około 10-30% mieszkańców regularnie nadużywa alkoholu. Nadużywanie alkoholu wiąże się z około 70% przypadków zapalenia wątroby i marskości wątroby.
Terpeny mogą być ważne w walce z chorobami wątroby i nie tylko.
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.