dodano: 2024-02-20 15:30 | aktualizacja:
2024-03-13 14:21
autor: Janina Dobrowolska |
źródło: Nutrients/University of Cincinnati
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Spożycie truskawek zmniejsza ryzyko demencji
Takie wnioski wynikają z nowego badania naukowców z Uniwersity of Cincinnati. Do badań włączono mężczyzn i kobiety w średnim wieku (50-65 lat) z nadwagą, cierpiących na insulinooporność i subiektywne zaburzenia funkcji poznawczych. Przeprowadzono 12-tygodniowe badanie polegające na codziennym podawaniu proszku z całych owoców truskawek. Badani musieli powstrzymać się od jedzenia innych owoców jagodowych, z wyjątkiem codziennego opakowania suplementu w proszku truskawek, który należy wymieszać z wodą i spożywać podczas śniadania.
Połowa uczestników badań otrzymywała proszek zawierający równowartość
jednej filiżanki całych truskawek, podczas gdy druga połowa otrzymywała placebo. Uczestnikom podano testy mierzące pewne zdolności poznawcze, m.in. pamięć długoterminową. W trakcie badania naukowcy monitorowali także ich nastrój, intensywność objawów depresyjnych i dane metaboliczne.
U osób przyjmujących proszek truskawkowy zaobserwowano zmniejszone zakłócenia pamięci, co jest zgodne z ogólną poprawą zdolności wykonawczych.
Okazuje się, że
suplementacja truskawek odgrywa rolę w zmniejszaniu ryzyka demencji, jeśli zostanie wprowadzona w wieku średnim.
Wystarczy codzienna suplementacja 13 g proszku z całych owoców truskawek, bo to zmniejsza zaburzenia pamięci i objawy depresyjne u osób w średnim wieku z nadwagą.
Choroba Alzheimera (AD) jest najczęstszą formą demencji, odpowiadającą za aż 80% przypadków. Aktualne prognozy wskazują, że w ciągu najbliższych kilku lat choroba Alzheimera osiągnie wręcz rozmiary epidemii.
Równolegle ze wzrostem częstości występowania demencji następuje równie niepokojący wzrost zaburzeń metabolicznych, które odzwierciedlają się w insulinooporności, hiperinsulinemii, otyłości i powiązanych schorzeniach związanych z demencją w późnym wieku.
Niestety na razie nie ma lekarstwa na demencję i nie jest jasne, kiedy i czy dostępna będzie skuteczna terapia.
Należy więc kłaść większy nacisk na zapobieganie i łagodzenie ryzyka demencji.
Okazuje się, że u osób regularnie spożywających truskawki i jagody tempo pogarszania się funkcji poznawczych wraz z wiekiem jest wolniejsze.
Truskawki mają dużą zawartość antocyjanów, ale zawierają dodatkowe mikroelementy tzw. elagitaniny i kwas elagowy, które są kojarzone z korzyściami zdrowotnymi. Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia truskawek badano już wcześniej, ale stosunkowo niewiele badań dotyczyło ich wpływu na funkcje poznawcze.
Jedzenie truskawek może poprawić wydajność poznawczą i zdrowie metaboliczne.
Tym samym spożywanie truskawek może mieć związek między poprawą funkcji poznawczych a zmniejszonymi zaburzeniami metabolicznymi.
U uczestników, którzy jedli truskawki zaobserwowano również znaczną
redukcję objawów depresyjnych, co można rozumieć jako wynik zwiększonych zdolności wykonawczych, które zapewniłyby
lepszą kontrolę emocjonalną i radzenie sobie, a być może lepsze rozwiązywanie problemów. Inne badania dotyczące truskawek wykazały poprawę wskaźników metabolicznych, w tym niższy poziom insuliny, ale w tym badaniu nie stwierdzono żadnego wpływu na zdrowie metaboliczne pacjentów.
Jedzenie jagód lub suplementacja ekstraktami owocowymi o wysokiej aktywności przeciwutleniającej, w tym truskawkami i jagodami (a także szpinakiem), może skutecznie odwracać funkcjonalne pogorszenie funkcji motorycznych. Zauważono też, że
suplementacja ekstraktem z borówek amerykańskich była najskuteczniejsza, a więc nie tylko truskawki, ale także borówki dają podobne korzyści zdrowotne.
Badania opublikowano w magazynie
Nutrients.
Jedzmy jagody i suplementy z jagodami i truskawkami!
Co ciekawe, Polacy poza letnim sezonem rzadko jedzą truskawki (luty -16%, marzec - 20% itd). To przecież tak wartościowe owoce - są one bogate w przeciwutleniacze, witaminy, składniki mineralne i błonnik. Truskawki są doskonałym źródłem polifenoli, antocyjanów, mikroelementów i błonnika. Truskawki inne jagody mogą nieznacznie obniżać ciśnienie tętnicze.
Ile kalorii ma 100 g truskawek?
100 g truskawek (1,5 garści) zawiera 33 kcal. Owoc ten jest niskokaloryczny i jest polecany dla osób na diecie.
Ile witaminy C mają truskawki?
100 g truskawek zawiera 66 mg witaminy C.
Ciekawostka o truskawkach w Polsce:
Cała powierzchnia upraw wszystkich roślin jagodowych w Polsce w 2019 r. to 150 tys. ha, przy plonie
525 tys. ton. Uprawy truskawek zajmowały w 2019 r. powierzchnię 52 tys. ha - zebrano
185 tys. ton truskawek. Tak więc aż 35% zbiorów wszystkich jagód to truskawki!
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.