W sobotę, 24 grudnia br. o godz. 10:10 w telewizji Polsat wyemitowany zostanie premierowo 17. odcinek 35. sezonu programu kulinarnego Ewy Wachowicz „Ewa gotuje”, którego producentem jest firma Promiss Ewa Wachowicz. Będzie to finał tej serii. Wcześniejsze serie tej produkcji mogą obecnie oglądać widzowie kanałów Polsat 1, Polsat 2 i Polsat Rodzina.
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
W sobotę, 24 grudnia br. o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje dania na wigilijny stół. - Obejrzyjcie i poszukacie inspiracji - zachęca nadawca. Najpierw Ewa Wachowicz podpowie, jak zrobić zupę pieczarkową z dodatkiem suszonych, leśnych grzybów, a podawaną z ziemniakami duszonymi w maśle. W wigilijny wieczór w większości polskich domów na stołach gości smażony karp. Ewa Wachowicz również przyrządzi tę rybę, ale trochę inaczej niż zazwyczaj. Na wigilijny deser będzie błyskawiczny piernik kawowy z powidłami i polewą czekoladową. W swoim autorskim programie gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników świątecznych potraw.
W tym roku tak się poukładało, że ostatni w ramówce jesiennej odcinek „Ewa gotuje” widzowie zobaczą premierowo dokładnie w Wigilię Bożego Narodzenia. A że przygotowania do świąt Bożego Narodzenia autorka programu zaczęła już jakiś czas temu, to do zrobienia zostały jej dosłownie drobiazgi, jak chociażby powieszenie światełek na choince, natomiast do ugotowania zaledwie kilka potraw.
- Co to będzie? Żurek, barszcz a może grzybowa? Co dom, to inny obyczaj. Ja jeszcze nie zdecydowałam, która z tych zup jako pierwsza trafi na mój wigilijny stół, ale przed kamerami podpowiem, jak zrobić zaskakującą pieczarkową z dodatkiem suszonych, leśnych grzybów. A podam ją z ziemniakami duszonymi w maśle
- zdradza Ewa Wachowicz.
Mamy Wigilię Bożego Narodzenia, więc w odcinku musi być ryba. W większości polskich domów zazwyczaj jest nią smażony karp. Ewa Wachowicz też zrobi karpia, ale trochę inaczej niż zazwyczaj - filety pokroi na mniejsze kawałki, po czym obtoczy w cieście z płatkami migdałowymi i dopiero wtedy usmaży. Rybę poda na sosie żurawinowym.
Na wigilijny deser będzie błyskawiczny piernik kawowy z powidłami i polewą czekoladową. Ciasto, zanim trafi do piekarnika, nie musi leżakować, a co za tym idzie, taki placek można upiec dosłownie w ostatniej chwili. W dodatku pokryty czekoladą piernik bez problemu dotrwa nawet do sylwestra.
- Smacznego świętowania i wielu kulinarnych sukcesów w Nowym Roku. Jesteście ciekawi jak przygotować wigilijne dania Ewy Wachowicz? Proporcje składników i szczegóły przepisów poznacie w sobotę, 24 grudnia br. w finałowym odcinku jesiennego sezonu „Ewa gotuje” - zapowiada nadawca (więcej tutaj).
„Ewa gotuje” - sezon 35., emisja w soboty o godz. 10:10 w telewizji Polsat. Wcześniejsze odcinki tego programu mogą oglądać widzowie kanałów Polsat, Polsat 1, Polsat 2 i Polsat Rodzina.
reklama
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.