Miasto Pafos, liczące ponad 35 tys. mieszkańców, położone jest w południowo-zachodniej części Cypru. To stolica dystryktu o tej samej nazwie i jedno z najważniejszych miast wyspy. Zasłynęło m.in. jako ośrodek kultu greckiej bogini Afrodyty. Prawdziwymi skarbami Pafos są odkryte podczas wykopalisk mozaiki podłogowe sprzed kilkunastu stuleci oraz tak zwane Grobowce Królewskie – nekropolia dostojników z czasów hellenistycznych i rzymskich. Charakterystycznym zabytkiem Pafos jest też niewielki zamek stojący na portowym wybrzeżu.
Latarnia morska w Pafos, fot. GorNatalya / Shutterstock.com
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Kuchnia
Zacznę od sera halloumi, który jest moim ulubieńcem (można go bez problemu kupić w Polsce). Najczęściej jem go na ciepło z ogniska podczas beskidzkich wędrówek. Halloumi to cypryjski ser półtwardy, biały, najczęściej wytwarzany z mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Cechuje się dużą elastycznością i co ważne nie topi się podczas smażenia. W cypryjskich sklepach spożywczych dostępna jest cała gama różnorakich serów halloumi.
Kuchnia cypryjska wyróżnia się dużą liczbą dań mięsnych, głównie z jagnięciny, wieprzowiny czy drobiu, rzadziej wołowiny. Pomimo faktu, że Cypr jest wyspą, dania rybne nie są zbyt popularne. Mięso jest zwykle grillowane lub smażone, z warzywami i przyprawami.
Najpopularniejszym dodatkiem jest chleb. Często spotykane dania podawane z chlebem to gyros, kebab, suwlaki, w połączeniu na przykład z sosem tzatziki.
Podobnie jak w kuchni arabskiej, tureckiej i greckiej, szeroko rozpowszechniony na Cyprze jest meze. Jest to zestaw przekąsek, które dzięki dużej liczbie składników można podawać jako danie główne.
Ze słodyczy są to m.in.: pączki loukoumades, galaretka lokum, ciasto revani z kaszy manny, smażona tulumba czy popularna baklawa. Do picia: ajran – słony napój z jogurtu i wody, a z napojów alkoholowych: brandy, tradycyjna ziwania o zawartości alkoholu 45%, piwo (lokalny browar KEO) lub wino deserowe Commandaria.
Anteny i telewizja
Telewizja na Cyprze została uruchomiona w 1957 r. przez Kypriaki Radiofoniki Ypiresia (dziś Radiofoniko Idryma Kyprou – RIK, lub Cyprus Broadcasting Corporation – CyBC). Cypryjska telewizja przeszła na nadanie w kolorze w 1982 r., natomiast od 1 lipca 2011 r. nadaje cyfrowo.
Dziś RIK oferuje cztery kanały telewizyjne: RIK1, RΙΚ2, RΙΚ HD, RIK Sat oraz cztery stacje radiowe: Proto, Deftero, Trito i Classic.
W Pafos emisja naziemna RIK1, RIK2 i greckiego ERT World prowadzona jest na k. 33 z nadajnika w miejscowości Episkopi.
Z satelity Eutelsat Hot Bird 13B (13°E) można odbierać w sposób niekodowany RIK Sat HD na tp. 50 (11,727 GHz, pol. V, SR: 29900, FEC: 3/4; DVB-S2/8PSK). Jest on dostępny również z satelitów Hellas Sat na 39°E, jednak tylko w wersji SD.
Na Cyprze można też korzystać z greckiej płatnej platformy satelitarnej Nova, a także takich lokalnych sieci kablowych i OTT, jak Cytavision, Epic, Primetel czy Cablenet.
W Pafos można obserwować mnóstwo parabolicznych anten satelitarnych. Częste „wyposażenie” dachu to właśnie taka antena (ale są też mniejsze, offsetowe) plus charakterystyczny dla tego regionu zbiornik na wodę.