reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj
ODBLOKUJ-REKLAMY.jpg

Faworki „palce lizać”

dodano: 2014-02-26 20:34 | aktualizacja: 2024-03-21 16:35
autor: Artur Kwiecień | źródło: satkurier.pl

Faworki chrust 360px Nawiązując do okresu końca karnawału oraz tłustego czwartku, prezentujemy sprawdzony przepis na faworki, zwane także chrustem. Pochodzi on od rewelacyjnej gospodyni, której przepisy sprawdzają się w 100 procentach. Jak przygotować faworki „palce lizać”?

satkurier.pl
faworki chrust 760px


Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.

Jak przygotować faworki lub chrust?

Składniki:
  • 1/2 litra mąki
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu
  • 0,75 kg tłuszczu do smażenia (smalec/Planta)
  • cukier puder do posypania usmażonych faworków

Sposób wykonania:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Gdyby było za luźne, dodać trochę mąki. Gotowe ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować cienko pierwszą część i wykrawać.
 

Na gorący tłuszcz wrzucać faworki. Smażyć na miodowy kolor.
 

Usmażone faworki wyjmować z tłuszczu na pergamin, aby odsączyć z tłuszczu.
 

Gdy faworki będą już chłodne, posypać cukrem pudrem i układać na paterze.
 

Smacznego!



Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Kącik kulinarny


reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

SAT Kurier - 9-10/2022 wersja elektroniczna

Elektroniczna wersja SAT Kuriera 9-10/2022

12 zł Więcej...

Odbiornik Octagon SF8008 Supreme Twin UHD 4K 2xDVB-S2X

Octagon SF8008 Supreme Twin UHD 4K 2xDVB-S2X - odbiornik UHD...

569 zł Więcej...

SAT Kurier - 3-4/2023 wersja elektroniczna

Elektroniczna wersja SAT Kuriera 3-4/2023

12 zł Więcej...