Przedstawiamy ciekawy przepis tortu lub placka z bananów. Bananowiec to bardzo pyszny i lekki torcik, szczególnie uwielbiany przez dzieci. Jak przygotować lekki bananowiec?
satkurier.pl
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Składniki na biszkopt:
4-5 jajek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki kartoflanej
1/2 szklanki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania biszkoptu:
Ubić białka na pianę, dodać cukier i miksować. Następnie dodać żółtka, wciąż miksując. Na końcu wsypać powoli wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia dalej miksując, do uzyskania jednolitej masy biszkoptowej. Powstałą masę wylać na formę. Piec w 180°C, około 20-25 minut (na złocisty kolor). Składniki na masę bananowa i białkową:
1 kostka masła lub margaryny
1 i 3/4 szklanki cukry pudru
1 kg bananów
2 galaretki cytrynowe
3 jajka
owoce do przybrania wg uznania
Sposób wykonania mas:
- masa bananowa:
Masło utrzeć z 1 szklanką cukru, dodać żółtka i ucierać.
Banany zmiksować i dodawać po łyżce do ucieranej masy.
Galaretki cytrynowe rozpuścić w ilości wody potrzebnej do rozpuszczenia 1 galaretki. Ugotowaną galaretkę rozlać do dwóch szklanek i ostudzić, ale żeby była płynna.
Jedną szklankę schłodzonej galaretki dodać do masy bananowej, dokładnie wymieszać. Można dodać do masy pokrojone kawałki bananów. Całość wylać na upieczony i wystudzony wcześniej spód biszkoptowy. - masa białkowa:
Ubić pianę z 3 białek, dodać 3/4 szklanki cukru pudru oraz drugą szklankę galaretki cytrynowej. Można dodać wcześniej przygotowaną (zastygniętą) galaretkę pokrojoną w kostkę - będzie bardziej kolorowo. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę białkową wylać na zastygniętą masę bananową.
Przybrać według własnego uznania (np. ułożyć na wierzch owoce i zalać galaretką lub tak jak na załączonych fotografiach - wszystko zależy od naszej inwencji twórczej i okoliczności).
Poniższe foto przedstawia tort bananowy przystrojony bitą śmietaną owocami i drażetkami - lentilki. Tak przyozdobiono tort bananowiec
Bananowiec można wykonać zarówno w formie tortu, jak i w prostokątnej blaszce jako placek.
reklama
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.