W telewizji Polsat wyemitowany zostanie premierowo 16. odcinek 37. sezonu polskiego programu kulinarnego Ewy Wachowicz „Ewa gotuje”, którego producentem jest firma Promiss Ewa Wachowicz. Będzie to jednocześnie 500. odcinek całości. Gościem będzie Mateusz Gessler („Para do gara. Ona mówi, on gotuje”). Wcześniejsze serie tej produkcji mogą obecnie oglądać widzowie kanałów Polsat 1, Polsat 2 i Polsat Rodzina.
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
W sobotę, 16 grudnia br. o godzinie 10:10 w Polsacie wyemitowany zostanie premierowo pięćsetny odcinek programu „Ewa gotuje”. Ewa Wachowicz zdradza, że okazji pięćsetnego odcinka dostała w prezencie nową muzykę do czołówki. Na wstępie jubileuszowego wydania programu „Ewa gotuje” widzowie usłyszą utwór „Jak w niebie” - słowa, muzyka i wykonanie Sławomir Kowalewski. Autor jest dziennikarzem radiowym i muzykiem, a prywatnie mężem Ewy Wachowicz.
W sobotę, 16 grudnia br. o godzinie 10:10 telewizja Polsat wyemituje premierowo jubileuszowy, pięćsetny odcinek programu kulinarnego „Ewa gotuje”. Co czeka widzów? Dużym zaskoczeniem będzie czołówka, czyli wprowadzenie do programu. Specjalnie na tę okazję powstało bowiem intro zmontowane z ujęć, które zostały wybrane z kilku odcinków zrealizowanych przez Ewę Wachowicz i jej ekipę w ciągu ponad 16 lat. Przy okazji warto przypomnieć, że emisja pierwszego odcinka miała miejsce pod koniec grudnia 2007 roku, a w programie widzowie mogli zobaczyć, co miss szykuje na Wigilię.
Ale czołówka to nie wszystko. Program będzie różnił się od dotychczasowych, ponieważ potrawy poprzedzą zdjęcia nagrane w czasie realizacji (tak zwany making of) Będzie więc można podejrzeć nieco tajników telewizyjnej kuchni - innymi słowy zobaczyć, jak to jest robione.
Co Ewa Wachowicz przygotuje tym razem? Praca w kuchni zacznie się od zrobienia rosołu na perlicy. W ciągu kilkunastu lat realizacji autorka kulinarnego cyklu wielokrotnie gotowała taki domowy wywar - na kurze, kaczce, wołowinie, jak i na samych warzywach. Zupę podawała z różnymi dodatkami - z makaronem, grysikiem, fasolą, a nawet z pierożkami. Co ciekawe: do tej pory w audycji nigdy nie było domowego, ręcznie robionego makaronu. I właśnie dlatego Ewa Wachowicz zrobi go „do kamery”.
Drugie danie przyrządzi gość programu - szef kuchni i restaurator Mateusz Gessler, znany z programu „Para do gara. Ona mówi, on gotuje”. Będzie to polędwiczka wieprzowa zapieczona w boczku. Mięso zostanie najpierw zamarynowane i podsmażone, dopiero po tym trafi do piekarnika (więcej tutaj).
Deser Ewa Wachowicz przyrządzi sama, sięgając po sprawdzoną recepturę na włoską babkę panettone. Wszyscy znamy ten wypiek, bowiem pojawia się w sklepach zazwyczaj tuż przed świętami Bożego Narodzenia. Nie wszyscy jednak wiedzą, że ów przysmak z Włoch ma bardzo długą tradycję - w Mediolanie wypieka się go od XVIII wieku. Receptura jest specyficzna, bowiem panettone powstaje z dwóch ciast drożdżowych, z których jedno dojrzewa przez 12 godzin. Włoska baba przypomina nieco nasz cwibak, bo naszpikowana jest bakaliami. Powstaje w specjalnej wysokiej formie, którą w polskich warunkach z powodzeniem zastąpi zwykła tortownica i odpowiednio docięty papier do pieczenia (więcej tutaj).
Pięćsetny odcinek programu „Ewa gotuje” wyemitowany zostanie premierowo w sobotę, 16 grudnia br. o godzinie 10:10 w Polsacie (więcej tutaj).
„Ewa gotuje” - sezon 37., emisja w soboty o godz. 10:10 w telewizji Polsat. Wcześniejsze odcinki tego programu mogą oglądać widzowie kanałów Polsat 1, Polsat 2 i Polsat Rodzina.
reklama
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.