W telewizji Polsat wyemitowany zostanie premierowo 1. odcinek 38. sezonu polskiego programu kulinarnego Ewy Wachowicz „Ewa gotuje”, którego producentem jest firma Promiss Ewa Wachowicz. Gośćmi będą Mateusz Gessler („Para do gara. Ona mówi, on gotuje”) i Adam Borowicz. Wcześniejsze serie tej produkcji mogą obecnie oglądać widzowie kanałów Polsat 1, Polsat 2 i Polsat Rodzina.
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Pierwszy odcinek trzydziestego ósmego sezonu programu „Ewa gotuje” wyemitowany zostanie premierowo w sobotę, 3 marca br. o godzinie 10:10 w telewizji Polsat.
W nowym sezonie Ewa Wachowicz przybliży widzom najpopularniejsze trendy kulinarne 2024 roku. Wraz z królową kuchni widzowie będą gotować wedle receptur tradycyjnej kuchni polskiej. Ewa Wachowicz zaprezentuje także przepisy z odległych zakątków świata, takich jak wschodnia Azja. Niezmiennie w trendach będą także specjały kuchni śródziemnomorskiej (więcej tutaj).
„Ewa gotuje” - sezon 38., w kolejnych odcinkach:
Odcinek 1.
emisja: w sobotę, 2 marca br. o 10:10 w telewizji Polsat
Pierwszy odcinek ramówki wiosennej Ewa Wachowicz nagra pod Babią Górą, w Zawoi. Na pierwszy ogień - i to dosłownie - pójdzie tradycyjny polski żurek, przy czym autorka programu zrobi tę zupę trochę nietypowo, bo na świeżym powietrzu, w kociołku. Do przygotowania drugiej potrawy przyda się piekarnik, jak też ciepłe wnętrze, ponieważ jednym ze składników będą drożdże. Z tego powodu Ewa Wachowicz przeniesie się do kuchni, gdzie pokaże jak zrobić lokalny przysmak - kołacz zawojski. Ale uwaga - nie będzie to deser. Kolejny przepis również zaskoczy widzów, bowiem na własnoręcznie wyciętej przez Ewę Wachowicz desce do krojenia pojawi się spora porcja masła naszpikowana lokalnymi przysmakami, między innymi wędzoną rybą i oscypkiem. Na deser będą zaskakujące muffinki z tartą marchewką i pestkami dyni.
Odcinek 2.
emisja: w sobotę, 9 marca br. o 10:10 w telewizji Polsat
Tym razem Ewa Wachowicz sięgnie po potrawy kuchni irlandzkiej. W przygotowaniu pierwszego dania pomoże jej Adam Borowicz. A ponieważ ów śląski kucharz jest miłośnikiem ryb i owoców morza oraz znawcą kuchni wyspiarskiej, to widzowie „Ewa gotuje” zobaczą, jak przyrządzić chowder, czyli gęstą i bardzo pożywną zupę z wędzonym łososiem. Na drugie danie autorka programu zrobi ziemniaki po irlandzku - to nic innego jak kartofle zapiekane z boczkiem i dojrzewającym serem żółtym cheddar. Z kolei po obiedzie Ewa Wachowicz zaprosi na ciasto aromatyzowane czarną herbatą - co ciekawe: liście będą parzone w mleku a nie w wodzie. Lecz to nie wszystko, bowiem w odcinku znajdzie się czas na przygotowanie soli sosnowej - na bazie zwykłej soli kuchennej i świeżo zebranego igliwia.
Odcinek 3.
emisja: w sobotę, 16 marca br. o 10:10 w telewizji Polsat
Kolejny odcinek w całości wypełnią dania kuchni francuskiej. Do pierwszej potrawy wykorzystana zostanie pieczona cebula, którą Ewa Wachowicz przyrządzi w szabaśniku wysłużonej kuchenki, która od lat stoi w ogrodzie. Na bazie zrumienionego warzywa powstanie znakomita zupa cebulowa. Na drugie danie będzie quiche lorraine, czyli tarta na słono wypełniona smażonym boczkiem i nadzieniem serowym. Danie, specjalnie dla Ewy Wachowicz, przygotuje gość programu Mateusz Gessler, znany z produkcji „Para do gara. Ona mówi, on gotuje” (więcej tutaj). Na deser będzie sernik waniliowy z crèmem brûlée - na spodzie z ciasteczek czekoladowych.
„Ewa gotuje” - sezon 38., emisja w soboty (od 2 marca 2024 roku) o godz. 10:10 w telewizji Polsat. Wcześniejsze odcinki tego programu mogą obecnie oglądać widzowie kanałów Polsat 1, Polsat 2 i Polsat Rodzina.
reklama
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.