dodano: 2010-07-15 14:50 | aktualizacja:
2010-07-15 15:03
autor: Paulina Nietrzpiel |
źródło: Kuchnia.tv
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Podobnie jak w zeszłym roku, pokazom będą towarzyszyły spotkania z zaproszonymi gośćmi: twórcami filmów, znawcami i miłośnikami sztuki kulinarnej, a także poczęstunki dla widzów związane z tematyką filmów.
Podczas przeglądu zostanie pokazany m.in.
„Blood into Wine” (2010) w reżyserii
Ryana Page’a (współtwórcy animacji do filmu
„Alicja w Krainie Czarów”) i
Christophera Pomerenke. Dokument ukazuje historię uprawy winorośli w Arizonie przez Maynarda Jamesa Keenana (frontmana zespołów Tool, A Perfect Circle i Puscifer) i jego winiarskiego mentora Erica Glomskiego. W filmie została wykorzystana muzyka zespołu Tool.
Miłośników wyrafinowanej kuchni zainteresuje z pewnością dokument
Frédérica Laffonta „Tokio Blues & Sushi Confit” (2004) przedstawiający sylwetkę Fumiko Kono, Japonki uważanej obecnie za jedną z najbardziej utalentowanych szefów kuchni na świecie.
Zainteresowanie pierwszą edycją Kuchnia.tv Food Film Fest przerosło nasze oczekiwania. Przez 3 wieczory sala kina Kultura była wypełniona po brzegi. Widzom podobały się filmy i wydarzenia specjalne towarzyszące pokazom, dlatego zdecydowaliśmy się zorganizować drugą edycję przeglądu, jednak, biorąc pod uwagę zeszłoroczną frekwencję, tym razem pokazy będą odbywać się także w kinie Rejs. Mamy nadzieję, że nasi widzowie nie będą zawiedzeni tegoroczną selekcją filmów i dodatkowymi atrakcjami, które dla nich szykujemy - mówi Małgorzata Seck, Dyrektor Zarządzająca Kuchni.tv.
"Kuchnia.tv Food Film Fest" ma na celu przybliżenie polskiej widowni szeroko pojętej kultury kulinarnej. Projekt wpisuje się w światowe trendy i jest reakcją na rosnące zainteresowanie sztuką kulinarną również w Polsce. Filmy poruszające tematy związane z żywnością znalazły się m.in. na festiwalach filmowych w Berlinie, Bolonii i Nowym Jorku. Pierwsza edycja
"Kuchnia.tv Food Film Fest" odbyła się w 2009 roku i cieszyła się ogromnym zainteresowaniem widzów. Pokazom 9 dokumentów z Europy i Stanów Zjednoczonych towarzyszyły rozmowy z gośćmi przeglądu. Specjalnie na zaproszenie Kuchni.tv do Polski przyjechali: Chris Taylor, reżyser filmu "
Rewolucja smaku" (
Food Fight), Pierre Deschamps, reżyser
"Smakując Północ" (
Looking North) oraz dyrektor artystyczny festiwalu
Slow Food on Film w Bolonii, Stafano Sardo. W wydarzeniu uczestniczyli również m.in. Jacek Szklarek przewodniczący stowarzyszenia Slow Food Polska, Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia, Agnieszka Kręglicka, restauratorka i dziennikarka oraz Wojciech Modest Amaro, szef kuchni, nagrodzony przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną tytułem
„Szef Przyszłości".
Informacje o
"Kuchnia.tv Food Film Fest" znajdują się także na
http://www.kuchnia.tv/kuchnia_food-film-fest.html.
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.