Prezentujemy przepis na pyszny żurek postny. Danie łatwe w wykonaniu, mogą je wykonać osoby, które nie mają żadnego pojęcia o gotowaniu. Dobry żurek, oprócz dobrego smaku jest bardzo zdrowy. Jak przygotować postny żurek z suszonymi grzybami?
satkurier.pl
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Jak ugotować postny żurek z suszonymi grzybami?
Składniki:
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebulka
3-4 duże ziemniaki
garść suszonych grzybów
żurek kiszony (w szklanej butelce)
mała śmietana 12%
sól, pieprz do smaku
można dodać mały serek topiony, aby żurek był bardziej gęsty
Sposób wykonania:
Grzyby suszone opłukać, namoczyć, wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować.
Po około 30 minutach gotowania grzybów dodać jarzynę i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, posolić i gotować dalej. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, należy dodać serek topiony, według uznania oraz żurek.
Gotować jeszcze chwilę.
Na końcu, przed podaniem dodać śmietanę. Żurek jest gotowy. Żurek postny na talerzu
Życzymy smacznego
reklama
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.