Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Indyjscy naukowcy przeprowadzili symulacje komputerowe w celu ustalenia, które cząsteczki wśród produktów naturalnych i leków mogą tłumić nsp12, który jest zawarty w genomie SARS-Cov-2 i jest odpowiedzialny za rozmnażanie się wirusa.
Okazało się, że
specjalna forma uwalniania witaminy B12 -
metylokobalamina - jest w stanie hamować replikację komórek wirusa.
Przypomnieć warto, że
witamina B12, potocznie nazywana „czerwoną witaminą”. Dlatego jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Potrafi regulować wiele procesów, w tym produkcję czerwonych krwinek oraz metabolizm białek, węglowodanów i tłuszczów. Prawidłowy poziom witaminy B12 ma także znaczenie dla zdrowia psychicznego. Badania pokazują, że jej niedobór może mieć wpływ na rozwój choroby Alzheimera.
Na niedobory B12 najbardziej narażone są osoby starsze, wśród których przecież najczęściej są „ofiary" koronawirusa. To u starszych osób wchłanianie witaminy B12 zmniejsza się wraz z wiekiem i podobnie koronawirus teoretycznie jest groźniejszy im pacjent jest starszy. Zagrożone są również osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego, a także nadużywające alkoholu oraz wegetarianie i weganie. Objawem niedoboru witaminy B12 może być przedwczesne siwienie, a także zażółcenie skóry o cytrynowym odcieniu. Co ciekawe,
utrata czucia smaku występuje zarówno przy braku B12, jak i przy SARS-Cov-2.
Witamina B12 powinna być wskazywana jako środek profilaktyczny dla takich grup jak
personel medyczny, osoby starsze lub osoby z podstawowymi schorzeniami, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo infekcji i zapewnić opiekę w nagłych wypadkach w szpitalu.
Niemniej naukowcy zauważyli, że aby zmienić metody leczenia pacjentów z Covid-19, potrzeba szeregu dodatkowych badań.
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.