Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Ostatnie badania wykazały, że niektóre bakterie jelitowe przyczyniają się do rozwoju chorób układu krążenia.
Podczas trawienia bakterie jelitowe wytwarzają N-tlenek trimetyloaminy (TMAO). Poziomy TMAO mogą pomóc przewidzieć przyszłą chorobę sercowo-naczyniową.
W ramach nowych badań naukowcy z Uniwersytetu Florydy sprawdzali potencjał ekstraktów ze skórki pomarańczowej w zmniejszaniu produkcji
TMAO i trimetyloaminy (TMA). Przetestowali 2 rodzaje ekstraktów:
frakcję polarną i frakcję niepolarną. Aby uzyskać frakcje polarne, do ekstrakcji skórki pomarańczowej użyli polarnych i niepolarnych rozpuszczalników.
Co to jest frakcja polarna i niepolarna?
W skrócie, jeśli wyobrazisz sobie sos do sałatek, to wszystko, co zawiera woda lub ocet, jest frakcją polarną, a wszystko, co znajduje się w oleju poza wodą, jest frakcją niepolarną. Co prawda w badaniach użyto innych rozpuszczalników (nie przypominały dokładnie wody i oleju), ale miały podobną polarność”.
Naukowcy odkryli, że ekstrakt frakcji niepolarnej skórki pomarańczy skutecznie hamuje wytwarzanie szkodliwych substancji chemicznych.
Zidentyfikowano związek zwany
feruloiloputrescyną w ekstrakcie frakcji polarnej skórki pomarańczowej, który również znacząco hamuje enzym odpowiedzialny za produkcję TMA.
Wskazano też na nieznany dotąd potencjał zdrowotny
feruloiloputrescyny w zmniejszaniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Tylko w USA każdego roku produkuje się 5 mln ton skórek pomarańczowych.
Okazuje się, że tylko na Florydzie 95% pomarańczy wykorzystuje się na sok.
Co dzieje się ze skórkami? Połowa skórek przeznaczona jest na paszę dla bydła, a reszta się marnuje. Naturalne ekstrakty ze skórki pomarańczy są bezpieczne do spożycia przez ludzi.
Skórki pomarańczowe, często wyrzucane jako odpady, można wykorzystać przetwarzając je w suplementy diety lub składniki żywności. Co ciekawe w Chinach skórka pomarańczy jest suszona i trafia potem albo do herbaty albo do potraw. Suszone skórki słodkiej pomarańczy są dodatkiem do wyrobu piw w stylu belgijskim.
Ekstrakt ze skórki pomarańczy [Orange Peel Extract] można kupić w Polsce - 50 ml kosztuje zaledwie 18 zł.
Ekstrakt ze skórki pomarańczy, czyli D-limonen jest też sprzedawany w kapsułkach po 60 szt. (25 zł).
D-limonen jest głównym związkiem aromatycznym w olejkach eterycznych uzyskiwanych ze skórki owoców cytrusowych i ma działanie uspokajające. Ekstrakt ze skórki słodkiej pomarańczy, który zawiera właśnie limonen, działa na poziomie neuronalnym.
Niestety nic nie wiadomo, czy w sprzedaży jest ta ważniejsza wersja ekstraktu frakcji niepolarnej.
Ciekawostka: suszona skórka pomarańczy jest świetną rozpałką do grilla - lepsza niż gazeta!
Wyniki badań ukazały się w czasopiśmie Journal of Agricultural and Food Chemistry
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.