dodano: 2021-07-13 17:33 | aktualizacja:
2023-09-17 22:56
autor: Janusz Sulisz |
źródło: Don State Technical University ( DSTU )
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Czas na olejki eteryczne z zielonego kardamonu
Biofilm określany jest przez naukowców jako zbiorowisko, w którym bytują mikroorganizmy, przede wszystkim
komórki bakteryjne. Biofilm bakteryjny to wielowarstwowa struktura utworzona przez społeczność drobnoustrojów w celu ochrony przed agresywnym środowiskiem, a także przed działaniem leków. Warstwa polimerów osadzonych w matrycy komórkowej służy jako „tarcza” dla bakterii. Zapewniają odporność mikroorganizmów zarówno na antybiotyki, jak i działanie ludzkiego układu odpornościowego.
Bakterie stają się coraz bardziej odporne na powszechnie stosowane obecnie antybiotyki, a zdolność do tworzenia biofilmów, jak twierdzą naukowcy, odgrywa w tym procesie ważną rolę. Naukowcy są pewni, że poszukiwanie nowych leków, które mogą nawet zwalczać oporne szczepy drobnoustrojów bez ryzyka dla całego organizmu, jest kluczowym obszarem farmakologii.
Nowe badanie przeprowadzone przez specjalistów DSTU wykazało, że
olejki eteryczne z zielonego kardamonu (Elettaria cardamomum) są doskonałym środkiem do walki z biofilmami. Naukowcy zidentyfikowali wysoki potencjał związków bioaktywnych opartych na tej roślinie w walce z szeregiem patogenów bakteryjnych, m.in. E. coli, paciorkowcem, salmonellą i innymi.
Według amerykańskiego National Institutes of Health, co najmniej 80% chorób zakaźnych jest wywoływanych przez bakterie zdolne do tworzenia biofilmów.
Olejek eteryczny z zielonego kardamonu pomoże zwalczać mikroorganizmy oporne na wiele leków.
W stężeniu 0,125%, co jest normą wielkości poniżej śmiertelnego stężenia dla bakterii., skutecznie hamuje tworzenie się biofilmów w Gram-ujemnych patogenach ludzi i zwierząt.
Efekt, jak wyjaśniają naukowcy, uzyskuje się poprzez tłumienie tak zwanego poczucia kworum u bakterii - chemicznego „języka” mikroorganizmów. Poczucie kworum reguluje życie społeczności bakterii, w szczególności generując sygnał do tworzenia biofilmów w odpowiedzi na warunki środowiskowe.
Naukowcy stwierdzili, że związki, które nadają zielonemu kardamonowi właściwości przeciwdrobnoustrojowe, obejmują octan α-terpinylu, 1,8-cyneol, octan linalolu, sabinen i kilka innych.
Kardamon jest stosowany w przemyśle spożywczym jako dodatek funkcjonalny, bezpieczny wzmacniacz smaku i konserwant. Ekstrakt z tej rośliny ma również właściwości przeciwutleniające, co podnosi jej wartość jako dodatku do żywności. F
itofabrykowane związki z pozyskane z zielonego kardamonu można uznać za skuteczne środki przeciwbakteryjne podatne zarówno na bakterie Gram-dodatnie (Szczepy S. aureus, B. subtilis ) i Gram-ujemne ( E. coli, P. aeruginosa ).
Naukowcy są przekonani, że
kardamon można wykorzystać w opracowywaniu nowych leków organicznych do zwalczania drobnoustrojów opornych na wiele leków.
Autorzy badania stwierdzili, że
związki pochodzące z zielonego kardamonu mogą również stanowić alternatywę dla chemicznych konserwantów i pomóc w opracowywaniu produktów o wydłużonym okresie trwałości. Kardamon posiada wiele właściwości zdrowotnych w tym:
przeciwzapalne, obniżające ciśnienie krwi, działające pozytywnie na wrzody i wątrobę. Mielony kardamon ma mocny, słodki, ostry smak z nutami cytryny, mięty i eukaliptusa.
Badanie zostało przeprowadzone we współpracy z ekspertami z Chin, USA, Pakistanu i Iraku.
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.