reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj

Produkty obniżające poziom cholesterolu we krwi

dodano: 2021-05-20 09:29 | aktualizacja: 2021-08-28 22:38
autor: Beata Wiśniowska/Janusz Sulisz | źródło: Amael.pl/satkurier.pl

Cynamon_gozdzik_liscie_Laur_mini Dietetycy od dawna twierdzą, że cynamon przyspiesza metabolizm, a tym samym normalizuje poziom cholesterolu we krwi. Zwrócono uwagę, że zawartość kalorii w cynamonie to tylko 10 kalorii na pałeczkę, czyli 35 kalorii na 10 g proszku. Dodając cynamonu do potraw, można znacząco obniżyć indeks glikemiczny o 20%. Połączenie cynamonu z masłem lub serem dodaje dodatkowego smaku. To tylko jeden z przykładów, ale produktów zbijających zły cholesterol jest wiele.

własne
Cynamon_gozdzik_liscie_Laur


Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Cynamon, podobnie jak ostra, czerwona papryka, zwiększa metabolizm. Najlepszy w tym przypadku jest wywar z liści laurowych i cynamonu, który uważa się za szczególnie skuteczny w odchudzaniu. Cynamon normalizuje poziom cholesterolu i może być przydatny przy nadciśnieniu.
 
Cynamon pomaga utrzymać jedzenie w domu przez długi czas. Dlatego często dodaje się go do deserów, marynat (na przykład ogórków i pomidorów) wraz z goździkami i liśćmi laurowymi. Więcej o samym cynamonie pisaliśmy tu.

Warto przy odżywianiu się zwracać uwagę na 10 następujących produktów w walce ze złym cholesterolem:

1. Owoce i warzywa:
Należy szczególnie winogrona i jagody, które bogate są w przeciwutleniacze, ale też gruszki, jabłka i truskawki zawierające pektynę, substancję zmniejszającą cholesterol nawet o 10%. Z warzyw na największą uwagę zasługują marchew, ziemniaki, karczoch i bakłażany.

Dwie marchewki dziennie jedzone przez miesiąc mogą obniżyć stężenie cholesterolu LDL o 11%.

Do naturalnych produktów obniżających cholesterol należy także karczoch zwyczajny. Surowcem leczniczym są liście lub ziele karczocha (naziemna część rośliny), z których wytwarzane są wyciągi płynne lub suche o gorzkim smaku. Roślina jest bogata w polifenole - cynarynę i luteolinę, zawiera także duże ilości inuliny. Dzięki tym składnikom karczoch jest od lat wykorzystywany w leczeniu niestrawności pokarmowych związanych z produkcją i przepływem żółci. Ma to również wpływ na obniżanie poziomu cholesterolu poprzez zwiększone jego wydalanie z żółcią oraz zwiększanie jego przemiany w kwasy żółciowe.

Wyciąg z karczocha działa także ochronnie na komórki wątroby, z uwagi na zawartość składników, które mają silnie antyoksydacyjny charakter. Dodatkowo ekstrakt z tej rośliny hamuje scalanie cząsteczek cholesterolu w wątrobie, dzięki czemu skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi.

2. Zioła i przyprawy: 
Z ziół należy wymienić oregano, bazylię, kozieradka i pokrzywę. Z przypraw wyżej wymieniony cynamon, ale także kurkuma, imbir, goździki i ziele angielskie. Kozieradka wpływa pozytywnie na gospodarkę lipidową, obniżając stężenie całkowitego cholesterolu, LDL, VLDL i trójglicerydów. 
Wspomagająco na podwyższony cholesterol może również działać imbir, bo zawiera on w swoim składzie wiele substancji biologicznie czynnych m.in. gingerole nadające mu charakterystyczny smak, które odpowiadają za jego przeciwutleniające działanie. Reguluje i obniża poziom cholesterolu we krwi.

Dobre na obniżenie cholesterolu działają też len zwyczajny, czarnuszka siewna i ostropest plamisty.

3. Oliwa i olej:
Od dawna wiadomo o dobrym wpływie oliwy z oliwek i oleju rzepakowego, bo  zawierają jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które zbijają poziom złego cholesterolu. Dodać należy olej z wiesiołka i olej z pestek winogron oraz wszelkie oleje tłoczone na zimno.

4. Ryby morskie:
Mowa tu o takich rybach jak makrele, sardynki, śledzie, węgorze i łososie, bo zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które wyrównują poziomy dobrego i złego cholesterolu. Wiadomo, że osoby regularnie jedzące ryby są mniej narażone na udar czy nadciśnienie. Zwykle takie osoby żyją średnio 2 lata dłużej od osób, które ryb nie jedzą. 

5. Błonnik, pełnoziarniste pieczywo i makaron:
Błonnik ma korzystny wpływ na obniżenie wysokiego cholesterolu. Szczególnie takie produkty jak płatki owsiane i jęczmienne, gruszki i jabłka ze skórką, marchewki, suszone śliwki, rośliny strączkowe (fasola, groch soja, soczewica), czy produkty zbożowe wieloziarniste (razowe makarony, grube kasze, ryż nieoczyszczony). Tylko 3 porcje pełnoziarnistego pieczywa zamiast białego obniżają ryzyko udaru mózgu o 20%. Warto też pomyśleć o innych produktach pełnoziarnistych, np. makaron, zwłaszcza zawierające owies i jęczmień, gdyż wpływają na poziom cholesterolu.

6. Orzechy i migdały:
Większość orzechów (brazylijskie, nerkowce, włoskie, laskowe, ziemne) zawiera kwasy omega-3, fitosterole i błonnik obniżające poziom złego cholesterolu frakcji LDL, a także magnez, potas i aminokwasy wpływające korzystnie na ciśnienie krwi.

7. Awokado:
Awokado jest bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżające wysoki cholesterol.

8. Jaja z wolnego wybiegu:
Jaja obniżają złą frakcję LDL cholesterolu pod warunkiem, że są przyrządzane na miękko. Jaja takie (max. 2 dziennie) powinny być przyrządzane na miękko, z płynnym żółtkiem, bo to właśnie w nim znajduje się lizyna hamująca wzrost złego cholesterolu. Trzeba jednak wiedzieć, że takich właściwości nie ma już jajko na twardo czy jajecznica.

9. Czosnek:
Czosnek zawiera allicynę obniżającą ciśnienie krwi i korzystnie wpływającą na zły cholesterol. Czosnek obniża poziom lipidów we krwi, szczególnie frakcji LDL, ogólnego cholesterolu i trójglicerydów. Bezpieczna dzienna dawka czosnku to 0,5 g na każdy kg ciała. Trzeba wiedzieć, że spożywanie większych ilości czosnku może uszkodzić wątrobę.
W celach profilaktycznych wystarczy 1 ząbek czosnku dziennie. Jeśli ktoś przesadzi to może sobie czasami zaszkodzić. 

10. Zielona i biała herbata:
Herbata zawiera kwercetynę usprawniającą działanie naczyń krwionośnych i katechiny wpływające na obniżenie ciśnienia krwi. Zielona herbata, dzięki dużej zawartości polifenoli, zwłaszcza katechin, jest napojem o szczególnych właściwościach zdrowotnych. Działa przeciwmiażdżycowo poprzez zmniejszenie stężenia cholesterolu LDL, agregacji (zlepianiu) płytek krwi, a także poprzez obniżenie ciśnienia tętniczego.

I jeszcze jedno co jest równie ważne, jak stosowanie produktów zbijających zły cholesterol, to właśnie tych produktów należy unikać:
​​​​​​​
  • nabiał o wysokiej zawartości tłuszczu: jogurty, żółty ser, kefiry, serki
  • tłuste mięsa: gęś, kaczka, kiełbasy
  • białe pieczywo.
  • słodycze: cukierki, batony, bita śmietana, ciasteczka
  • kolorowe napoje z dodatkiem cukru (pepsi, cola, sprite, energetyki itd)
  • alkohol

 


Źródło: medme.pl  e-zikoapteka.pl  auraherbals.pl

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Zdrowie


reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Konwerter Twin Fuba DEK 217 LTE

Markowy, podwójny konwerter Universal Twin Fuba o współczynniku szumów 0,1dB...

125 zł Więcej...

Przepust dachowy średnicy 90mm

Przepust dachowy do kabli średnicy 90mm

279 zł Więcej...

Odbiornik Octagon SF8008 Combo UHD 4K S2X

Octagon SF8008 Combo UHD 4K S2X - nowy odbiornik UHD...

549 zł Więcej...