reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj

Jaki napój redukuje stres oksydacyjny i stan zapalny?

dodano: 2021-10-20 00:18
autor: Jan Borejko | źródło: Advances in Nutrition/Tufts University

Orange sok pomarańczowy 360px Amerykańscy naukowcy odkryli, że substancje i związki zawarte w naturalnym soku pomarańczowym mają korzystny wpływ na organizm człowieka, bo potrafią zredukować stres oksydacyjny i stany zapalne - wyniki badań opublikowano w czasopiśmie Advances in Nutrition.

satkurier.pl
Orange sok pomarańczowy 760px


Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Pomimo tego, że od dawna wiadomo było o korzyściach płynących ze spożywania owoców, warzyw i napojów z nich wytwarzanych, w większości krajów rozwiniętych ludzie nie korzystają z połowy normy ustalonej przez dietetyków, a zatem na własne życzenie nie otrzymują związków niezbędnych dla zdrowia.

Naukowcy z Tufts University i George Mason University postanowili dowiedzieć się, jak ważne jest, aby pić sok pomarańczowy. W tym celu dokonali przeglądu 21 badań z udziałem 307 zdrowych osób dorosłych i 327 osób dorosłych zagrożonych chorobami związanymi z przewlekłym stanem zapalnym, takimi jak choroby serca i cukrzyca.

Do tego badania dodano wyniki 16 przeglądów systematycznych, które mierzyły 6 najczęściej zgłaszanych biomarkerów związanych ze stanem zapalnym i stresem oksydacyjnym w organizmie, a także 10 badań metaanalizy, które badały związek między spożywaniem soku pomarańczowego a markerami zapalenia lub utlenianie u zdrowych osób dorosłych i osób zagrożonych chorobami przewlekłymi.

Przegląd obejmował badania kliniczne i obserwacyjne o dowolnym czasie trwania i stosowane jako markery: białko C-reaktywne (CRP), interleukina IL-6, TNF-α, dialdehyd malonowy (MDA), utleniony LDL (oxLDL) i całkowita zdolność antyoksydacyjna.

Amerykańscy naukowcy doszli do wniosku, że 100% sok pomarańczowy bez cukru znacznie obniżył poziom interleukiny 6, dobrze znanego markera stanu zapalnego, zarówno u osób zdrowych, jak i osób dorosłych z grup ryzyka, a także dwóch dodatkowych markerów stresu zapalnego i oksydacyjnego.
 


Naukowcy kojarzą pozytywne działanie z kwasem askorbinowym i zawartymi w nim flawonoidami - związkami, które mogą modulować układ oksydacyjny i zapalny organizmu. Niektóre badania donoszą również o pozytywnym działaniu hesperydyny, innego bioaktywnego związku znajdującego się w pomarańczach.

Naukowcy zauważyli, że wyniki absolutnie wszystkich analizowanych artykułów wskazują na pozytywny lub neutralny, ale na pewno nie negatywny wpływ soku pomarańczowego na stres oksydacyjny lub stan zapalny, ale potrzeba więcej badań, aby określić wskaźniki liczbowe.

Źródło: oup.com 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Zdrowie


reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Odbiornik Octagon SF8008 Combo UHD 4K S2X

Octagon SF8008 Combo UHD 4K S2X - nowy odbiornik UHD...

519 zł Więcej...

Odbiornik Vu+ UNO 4K SE S2X FBC Multistream

Vu+ UNO 4K SE - najnowsza wersja tunera 4K od...

1 259 zł Więcej...

Kabel HDMI 2.1 8K UHD 1,8m

Najnowszy kabel HDMI o długości 1,8m w wersji v2.1 dla...

39 zł Więcej...