reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj
ODBLOKUJ-REKLAMY.jpg

Pij tylko 100% sok pomarańczowy

dodano: 2024-02-18 20:00 | aktualizacja: 2024-03-23 23:08
autor: Janusz Sulisz | źródło: Nutrients/Toronto Metropolitan University

sok pomarańczowy 100 procent wyciskany 360px Najnowsze badania Toronto Metropolitan University wskazują, że 100% sok pomarańczowy i napoje słodzone cukrem nie są równoważne, jeśli chodzi o wpływ na spożycie pokarmu i reakcję glikemiczną. Dlatego 100% sok z pomarańczy i pomarańczowe napoje z cukrem to nie to samo. Czy warto pić prawdziwy sok z pomarańczy?
 


satkurier.pl
sok pomarańczowy 100 procent wyciskany 760px


Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.

Picie soku 100% wyciskanego z pomarańczy daje niższy dzienny poziom glukozy we krwi w porównaniu z tanim napojem pomarańczowym.

Szczególnie poleca się picie 100% soku z pomarańczy przed posiłkiem, w porównaniu do zwykłego napoju pomarańczowego, ogranicza spożycie pokarmu podczas następnego posiłku i powoduje niższe dzienne stężenie glukozy we krwi u zdrowych dorosłych o prawidłowej masie ciała.

Wytyczne żywieniowe zalecają ograniczenie spożycia cukrów ze wszystkich źródeł, w tym z kolorowych napojów, nawet tych na których pisze dużymi literami „Zero Cukru".

Ponieważ jednak zalecenia te nie rozróżniają źródła wolnych cukrów i opierają się głównie na danych z badań obserwacyjnych, nie można łatwo określić mechanizmów fizjologicznych leżących u podstaw zaobserwowanych efektów.

Istotne jest uwzględnienie źródła tych cukrów dla oceny skutków zdrowotnych.

W badaniach Uniwersytetu w Toronto wzięło udział 36 dorosłych mężczyzn i kobiet z prawidłowym wskaźnikiem masy ciała, którzy spożyli 1 szklankę 100% soku z pomarańczy, napoju słodzonego cukrem o smaku pomarańczowym i wodę 2 godziny po śniadaniu składającym się z płatków śniadaniowych, 2% mleka i wody.

Odpowiedź glikemiczną, średni apetyt i subiektywne emocje mierzono co 15 minut przez 60 minut u 34 uczestników.

Reakcję glikemiczną na resztę dnia i spożycie energii określono za pomocą ciągłego monitorowania poziomu glukozy i zapisu posiłków u 31 uczestników.

Subiektywną słodycz i przyjemność określano bezpośrednio po wypiciu napoju testowego.

Reakcję glikemiczną, średni apetyt i subiektywne emocje mierzono co 15 minut przez 60 minut.

Spożycie pokarmu określono podczas lunchu z pizzą 60 minut później.

Poziom glukozy we krwi był niższy po 100% soku pomarańczowym w porównaniu z napojem pomarańczowym po 15, 30 i 45 minutach, ale nie po 60 minutach.

Stężenie glukozy we krwi w pozostałej części dnia było niższe po 100% soku pomarańczowym w porównaniu z napojem pomarańczowym i wodą.

Wyniki wykazały również, że spożycie pokarmu zarówno w porze lunchu, jak i w ciągu dnia było niższe po spożyciu 100% soku pomarańczowego w porównaniu z napojem pomarańczowym.

Uczestnicy woleli spożywać 100% sok pomarańczowy, co dawało wyższą subiektywną miarę przyjemności w porównaniu z napojem pomarańczowym czy wodą.

Zastąpienie 100% soku pomarańczowego napojem słodzonym cukrem może zmniejszyć całkowite spożycie kalorii w ciągu dnia i pomóc w regulacji poziomu glukozy we krwi.
 
Pij tylko 100% sok z pomarańczy (nie z koncentratu!)
Pij tylko 100% sok z pomarańczy (nie z koncentratu!) fot. satkurier.pl


100% wyciskany sok pomarańczowy zawiera flawonoidy, takie jak hesperydyna, które mogą wpływać na wchłanianie cukru poprzez opóźnianie transportu glukozy, co skutkuje opóźnioną odpowiedzią glikemiczną. Picie 100% soku z pomarańczy wiąże się z większym spożyciem flawonoidów, mniejszą ilością dodanych cukrów i dietą wyższej jakości.

Naukowcy z Toronto potwierdzili, że picie 100% soku z pomarańczy jako wstępnego obciążenia spowodowało wyższą kompensację kaloryczną, niższe całkowite dzienne spożycie energii i niższe stężenie glukozy we krwi w porównaniu z napojem pomarańczowym.

Prawdopodobnie potrzebne są szczegółowe badania, aby ocenić, czy zastępowanie „kolorowych” napojów słodzonych cukrem 100% sokiem z pomarańczy może przyczynić się do zdrowszej masy ciała i lepszej kontroli glikemii.

Czy warto pić prawdziwy sok z pomarańczy?

Wniosek jest jeden:

O​​​​​​soby, które włączyły do ​​swojej diety prawdziwy sok z pomarańczy (nie z koncentratu!), wykazywały mniejsze spożycie cukrów dodanych, przestrzegały diety wyższej jakości mierzonej Indeksem Zdrowego Odżywiania, utrzymywały niższe tzw. BMI i miały mniejsze prawdopodobieństwo otyłości w porównaniu z osobami nie pijącymi soku z pomarańczy.
 

Źródło: mdpi.com 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Eko produkty


reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

SAT Kurier - 8-10/2023 wersja elektroniczna

Elektroniczna wersja SAT Kuriera 8-10/2023

12 zł Więcej...

SAT Kurier - 3-4/2022 wersja elektroniczna

Elektroniczna wersja SAT Kuriera 3-4/2022

12 zł Więcej...

Odbiornik Spycat Mini V2

Spycat Mini V2  - mały, tani odbiornik satelitarny HD w...

219 zł Więcej...