Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Kiwi poprawi witalność i nastrój w 4 dni
Spożywanie owoców kiwi, a w mniejszym stopniu suplementacja witaminy C, może prowadzić do poprawy nastroju w stosunkowo krótkim czasie (od 4 do 16 dni), nawet u stosunkowo zdrowej populacji o dobrym zdrowiu psychicznym.
Kiwi jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C.
Kiwi ma jej więcej niż pomarańcze lub cytryny. Zawartość witaminy C to
93 mg/ 100 g owocu
Kiwi ma prawie 2 razy więcej witaminy C niż cytryna.
Kiwi też jest bogate w błonnik, witaminę K, potas oraz witaminy z grupy B. Wspiera pracę układu trawiennego, m.in. reguluje pracę jelit, zapobiegając zaparciom.
Dzika róża jest pierwszym owocem wśród najbogatszych w witaminę C, który jest fizycznie dostępny w Polsce (inne są w Australii, Ameryce lub Azji: więcej mają
śliwka kakadu z Australii,
owoc camu camu i acerola). To najbogatszy w witaminę C owoc rosnący w naszym kraju. Dzika róża zawiera około
1340 mg witaminy C w 100 g. Można też polecać rokitnik lub dereń jako bogate w witaminę C.
Zdrowa dieta bogata w owoce i warzywa wiąże się z lepszym samopoczuciem psychicznym.
Wszelkie diety bogate w składniki odżywcze, czyli jedzenie owoców i warzyw mogą korzystnie wpływać na zdrowie psychiczne, obniżając obniżony nastrój lub poprawiając samopoczucie.
Witamina C do podstawa
Chociaż szlaki biochemiczne łączące owoce i warzywa z objawami psychicznymi są prawdopodobnie zróżnicowane i złożone, jedną z witamin, która może przyczyniać się do takich zmian, jest jedna z najważniejszych -
witamina C.
Witamina C bierze udział w syntezie neuroprzekaźników, hormonów peptydowych i działa jako katalizator dla kilku enzymów, z których wszystkie są niezbędne do utrzymania i promowania zdrowego funkcjonowania mózgu, w tym nastroju.
Kiwi jest doskonałym źródłem witaminy C, która wykazała zależne od dawki zmniejszenie depresji i całkowitych zaburzeń nastroju u młodych mężczyzn spożywających niewielkie ilości owoców i warzyw.
Tylko 2 owoce kiwi dziennie i już!
Naukowcy z Uniwersytetu Otago wykazali, że zaledwie
2-3 owoce kiwi dziennie mogą zwiększać wskaźniki subiektywnej witalności po dwóch tygodniach spożywania.
Poprawa była podobna w przypadku uczestników suplementowanych witaminą C, chociaż największa poprawa nastąpiła u uczestników z niskim poziomem witaminy C na początku badania.
Oceniano też, jak szybko następuje poprawa nastroju po wprowadzeniu suplementów witaminy C (tabletka 250 mg dziennie) lub pełnoziarnistych źródeł żywności z dużą dawką witaminy C. W tym celu naukowcy przeprowadzili 8-tygodniową interwencję dietetyczną u 155 dorosłych osób z niskim poziomem witaminy C.
Uczestnicy badań przyjmowali codziennie suplement witaminy C, placebo lub jedli 2 owoce kiwi.
Następnie za pomocą ankiet na smartfonach zgłaszali pewne parametry:
witalność, nastrój, jakość i ilość snu i aktywność fizyczną.
Naukowcy odkryli, że suplementacja owocami kiwi poprawiła witalność i nastrój w ciągu zaledwie 4 dni, osiągając maksimum po około 14-16 dniach i poprawiła nastrój od 14. dnia. Z drugiej strony witamina C nieznacznie poprawiała nastrój aż do 12. dnia.
Tak naprawdę wystarczy samemu dostrzec, co się je i co może stosunkowo szybko wpłynąć na to, jak się czujemy.
Wydaje się, że tabletki z witaminą C wykazują pewną poprawę, ale najnowsze badanie wskazują na potencjalne synergistyczne skutki spożywania żywności bogatej w witaminę C, takich jak owoce kiwi.
Ciekawostka:
- Kiwi zawiera enzym aktynidynę, który potrafi powodować rozkład białka mleka. Nie powinno dodawać się kiwi do napojów mlecznych! Dodanie kiwi może powodować gorzki smak. Nie powinno łączyć się kiwi z jogurtem, kefirem lub maślanką.
- Kiwi zaleca się spożywać w zespole jelita drażliwego, czyli można jeść je na diecie FODMAP
- Trzeba wiedzieć, że na liście owoców z dużą ilością witaminy C nie ma:
mango - 36 mg witaminy C/ 100 g
aronii - 17 mg witaminy C/ 100 g
pigwy - 15 mg witaminy C/ 100 g
żurawiny - 14 mg witaminy C/ 100 g
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.