Nawiązując do okresu końca karnawału oraz tłustego czwartku, prezentujemy sprawdzony przepis na faworki, zwane także chrustem. Pochodzi on od rewelacyjnej gospodyni, której przepisy sprawdzają się w 100 procentach. Jak przygotować faworki „palce lizać”?
satkurier.pl
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Jak przygotować faworki lub chrust?
Składniki:
1/2 litra mąki
6 żółtek
6 łyżek kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru
1 łyżka octu
0,75 kg tłuszczu do smażenia (smalec/Planta)
cukier puder do posypania usmażonych faworków
Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Gdyby było za luźne, dodać trochę mąki. Gotowe ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować cienko pierwszą część i wykrawać.
Na gorący tłuszcz wrzucać faworki. Smażyć na miodowy kolor.
Usmażone faworki wyjmować z tłuszczu na pergamin, aby odsączyć z tłuszczu.
Gdy faworki będą już chłodne, posypać cukrem pudrem i układać na paterze.
Smacznego!
reklama
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.