Prezentujemy sałatkę śledziową ze śliwkami w occie. Recepturę na nią otrzymaliśmy od pani Adeli z Bochni, która przygotowywała ją na ostatki, czyli tzw. „śledziówkę”. Sałatka ta jest szybka w wykonaniu i bardzo pyszna. Jak przygotować sałatkę śledziową ze śliwkami na ostatki i nie tylko?
satkurier.pl
Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Jak przygotować sałatkę śledziową ze śliwkami?
Składniki:
12 płatów śledziowych (matjas) w oleju
3 jabłka
3 cebule czerwone
1 słoik śliwek w occie
1 mała śmietana
3-4 łyżki majonezu
2-3 łyżeczki cukru
Sposób wykonania:
Płaty śledziowe kroimy w pasy 1-2 cm.
Jabłko i cebulę kroimy w kostkę, natomiast śliwki pestkujemy i kroimy na ćwiartki jak widać poniżej.
Gdy wszystkie składniki są już pokrojone, przygotowujemy sos śmietanowo - majonezowy, dodając do niego cukier.
Wlewamy do sałatki i mieszamy.
Uwaga: nie dodajemy soli ani pieprzu
Przekładamy sałatkę do salaterki i dekorujemy według własnego uznania. Na foto poniżej dekoracja ze śliwek w occie (potrzebny był drugi słoik śliwek).
Życzymy smacznego !
reklama
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.