reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj
ODBLOKUJ-REKLAMY.jpg

Tort orzechowy „Genowefa”

dodano: 2014-03-08 20:04 | aktualizacja: 2024-03-21 13:35
autor: Janusz Sulisz | źródło: satkurier.pl

Tort orzechowy satkurier 360px Proponujemy skorzystać z przepisu na tort orzechowy, który nadesłała Czytelniczka. To przepis jej mamy, Genowefy. Tort jest troszkę inny, niż zwykle się to robi. Upieczony jest z samych białek pozostałych po pączkach - pulchny i smaczny. Jak przygotować tort orzechowy z masą adwokatową i czekoladową?

satkurier.pl
Tort orzechowy satkurier 760px


Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.

Jak przygotować tort orzechowy z masą adwokatową i czekoladową?

Składniki na ciasto:
  • 30 dkg orzechów
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 15 białek lub12 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania spodów tortowych:
 

Wszystkie składniki na ciasto podzielić na 3 części, ponieważ pieczemy 3 placki.

Do 1. części zmielonych orzechów dodać jedną część bułki tartej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i ubijać dalej. Do piany wsypać orzechy z bułką i proszkiem, wymieszać, wylać na blachę i piec ok. 20 min. w temp 200°C - ciasto jest upieczone kiedy odchodzi od brzegów tortownicy.
 

Tak samo upiec 2 następne placki.

Składniki na masę budyniową:
  • 1 l mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego na 1/2 l mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko całe i 2 żółtka
  • 1,5 kostki masła

Dodatkowe składniki do masy czekoladowej:
  • 1 czekolada gorzka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki masła

Dodatkowe składniki do masy adwokatowej:
  • 3/4 szklanki adwokata
  • 2 łyżeczki żelatyny

Sposób wykonania mas:

Z 1 l mleka odlać szklankę, mleko zagotować z cukrem. Mąkę, budyń, jajko i żółtka zmiksować z 1 szklanką mleka. Zmiksowaną masę dodać do gotującego mleka i chwilę gotować - nie przypalić. Powstały budyń ostudzić. Masło zmiksować dodawać po 1 łyżce masy budyniowej. Powstałą masę budyniowo-maślaną podzielić na 2 równe części.

I masa czekoladowa:

W kąpieli wodnej rozpuścić masło, dodać rozdrobnioną czekoladę, kakao i cukier, wymieszać na jednolita masę. Ostudzić powstałą czekoladę i dodać do jednej części masy budyniowej i dokładnie wymieszać mikserem.

II masa adwokatowa:

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i gęstniejącą wlać do adwokata i dobrze rozmieszać. Dodać do II części masy budyniowej i dobrze wymieszać mikserem.
 

Ciasta napączować i przełożyć na przemian masami. Masą czekoladową posmarować wierzch i boki tortu. Udekorować według uznania.
 

Smacznego!


Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Kącik kulinarny


reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Odbiornik Ferguson Ariva 9000 4K CI+ HDR Dolby Vision

Ariva 9000 4K CI+ to uniwersalny odbiornik typu Combo z...

449 zł Więcej...

Odbiornik DVB-T/T2/C Opticum AX LION NS H.265 HEVC

Najnowszy hybrydowy odbiornik DVB-T/T2/C z HEVC/H.265 marki Opticum firmy AX...

109 zł Więcej...

Mini PC Homatics Dongle R 4K

Homatics Dongle R to najpotężniejszy odtwarzacz multimedialny 4K na rynku...

259 zł Więcej...