reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj
ODBLOKUJ-REKLAMY.jpg

Jedzenie błonnika obniża ciśnienie krwi

dodano: 2024-04-15 12:10 | aktualizacja: 2024-04-19 13:51
autor: Janina Dobrowolska | źródło: Hypertension/Monash University

Błonnik pokarmowy satkurier 360px Zgodnie z kilkoma międzynarodowymi, regionalnymi i krajowymi wytycznymi dotyczącymi nadciśnienia tętniczego, zmiany stylu życia to podstawa leczenia nadciśnienia tętniczego. Chociaż dieta jest jedną z głównych modyfikacji stylu życia opisanych w wytycznych dotyczących nadciśnienia, to nie określono w niej zawartości błonnika w pokarmach. Dlaczego jemy tak mało błonnika?

satkurier.pl
Błonnik pokarmowy satkurier pl 760px


Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.

Spożycie błonnika obniża ciśnienie krwi i zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym

Dlaczego jemy tak mało błonnika?

Mało optymalne spożycie pokarmów bogatych w błonnik, na przykład w dietach zachodnich, jest głównym czynnikiem przyczyniającym się do śmiertelności i zachorowalności na choroby niezakaźne spowodowane nadciśnieniem tętniczym i chorobami układu krążenia.

W najnowszym badaniu naukowcy z Monash University i University of New South Wales zajęli się tym niedoborem błonnika w pokarmach jakie jemy.

Jaka jest przyczyna braku błonnika w jedzeniu?

Badacze zalecają włączenie błonnika pokarmowego jako kluczowej modyfikacji stylu życia w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi.

To jest bardzo ciekawa sprawa, że pomimo licznych wytycznych zalecających modyfikację stylu życia człowieka jako podstawy w leczeniu nadciśnienia, to i tak brakuje konkretnych zaleceń dotyczących spożycia błonnika. Ile i jakiego błonnika?

Błonnik pokarmowy okazał się kluczową, choć niedocenianą częścią leczenia nadciśnienia tętniczego.
Kompleksowa analiza badań podkreśla dowody potwierdzające skuteczność błonnika pokarmowego w obniżaniu ciśnienia krwi i zmniejszaniu ryzyka zdarzeń sercowo-naczyniowych. Pracownicy służby zdrowia powinni podjąć proaktywne kroki w celu rozwiązania problemu nadciśnienia i promowania zdrowia układu sercowo-naczyniowego.

Naukowcy odkryli, że większe spożycie błonnika wiąże się ze znacznym obniżeniem skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi, niezależnie od interwencji farmakologicznych.

Szacuje się, że każde dodatkowe 5 g błonnika dziennie obniża skurczowe ciśnienie krwi o 2,8 mmHg i rozkurczowe ciśnienie krwi o 2,1 mmHg.

Błonnik pokarmowy wspomaga zdrowie układu sercowo-naczyniowego poprzez różne mechanizmy, w tym modulację mikroflory jelitowej i produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Okazuje się, że te kwasy tłuszczowe mają działanie przeciwzapalne i regulują funkcje odpornościowe, przyczyniając się do obniżenia ciśnienia krwi.

Globalne spożycie pozostaje niewystarczające, a średnie spożycie oscyluje tylko wokół 11 g dziennie. To za mało.

Sugeruje się, aby minimalne dzienne spożycie wynosiło powyżej 28 g/dzień dla kobiet i ponad 38 g/dzień dla mężczyzn, aby skutecznie kontrolować nadciśnienie. Mężczyźni powinni jeść więcej błonnika, bo są bardziej skłonni do nadciśnienia tętniczego.

Bardzo ważne jest jakie produkty spożywcze należy traktować priorytetowo, aby zwiększyć spożycie błonnika i osiągnąć dobre wyniki w postaci obniżenia ciśnienia. Niestety ludzie przestali jeść chleb pełnoziarnisty (prawdziwy, a nie z posypanym słonecznikiem po wierzchu), a także fasolę, groch, kasze czy siemię lniane. Zaleca się jedzenie pełnoziarnistego pieczywa żytniego, ryżu (najlepiej brązowego), kaszy, płatków owsianych, migdałów, daktyli, orzechów oraz wszelkich owoców i to z łupką, np. jabłka czy gruszki. Od dawna wiadomo, że pomocne są suszone figi, morele i śliwki. Zaskoczeniem może być mak co do zawartości błonnika pokarmowego.

Najwięcej błonnika z polskich owoców mają maliny oraz porzeczki czerwone i czarne. Z warzyw zaleca się jeść: marchew, buraki, ziemniaki, bakłażan, kapustę pekińską, pomidory, kalafiory i brokuły.

W czym nie ma błonnika?

Niestety jeśli ktoś opiera swoją dietę na mięsie, jajkach i mleku to w nich nie ma zbyt wiele błonnika. Przykładowo: bigos ma 1,2 g błonnika, pierogi leniwe - 0,3 g, placki ziemniaczane - 1,8 g, makaron biały gotowany - 0,7 g itd. 

Dzienne zapotrzebowanie na błonnik u osoby dorosłej średnio wynosi 25 g.

Zależy to jednak od wieku, płci i podatności na nadciśnienie.

Lekarze powinni włączać naturalny błonnik pokarmowy do planów leczenia i umożliwiać pacjentom zwiększenie jego spożycia, przez co można znacząco zmniejszyć obciążenie organizmu nadciśnieniem i poprawić wyniki sercowo-naczyniowe.

To błonnik odpowiada za prawidłową perystaltykę jelit.
To on zwiększa objętość mas kałowych i przyspiesza perystaltykę. Ci którzy stosują dietę  wysokobłonnikową, zwykle nie mają żadnych problemów z zaparciami. Nie są potrzebne leki na zaparcia - wystarczy zwiększyć liczbę błonnika w jedzeniu.

Gdzie jest najwięcej błonnika? W których pokarmach?

Należy wybierać produkty z różnych grup i mieszać w pokarmach. Jeśli masz nadciśnienie to wystarczy zastanowić się które z poniższych produktów i ile jesz - będziesz miał odpowiedź. Oczywiście dostępne są suplementy diety z błonnikiem w... tabletkach, ale to nie o to chodzi, bo co w pokarmie to najlepsze.

Lista najlepszych źródeł błonnika z ilością błonnika w 100 g:

  • Otręby pszenne – 42,4 g
  • Nasiona chia – 34,4 g
  • Siemię lniane27,3 g
  • Fasola czerwona - 25 g
  • Mak - 20,5 g
  • Marakuja - 15,9 g
  • Fasola biała – 15,7 g
  • Soja - 15,7 g
  • Groch – 15 g
  • Suszone figi i migdały – 12,9 g
  • Suszone morele – 10,3 g
  • Orzechy laskowe - 8,9 g
  • Pumpernikiel – 9,4 g
  • Chleb żytni pełnoziarnisty – 9,1
  • Soczewica czerwona - 8,9 g
  • Ryż brązowy – 8,7 g
  • Porzeczki - 7,9 g
  • Płatki owsiane - 6,9 g
  • Maliny - 6,7 g
  • Płatki kukurydziane - 6,6 g
  • Pistacje - 6,1 g
  • Kasza gryczana - 5,9 g
  • Bób - 5,8 g
  • Pestki dyni - 5,3 g

 

Źródło: ahajournals.org  hellozdrowie.pl  aldi.pl

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Zdrowie


reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

SAT Kurier - 11-12/2023 wersja elektroniczna

Elektroniczna wersja SAT Kuriera 11-12/2023

12 zł Więcej...

Odbiornik DVB-T/T2/C Edision Nano T265+ HEVC (hotelowy)

Cyfrowy odbiornik DVB-T/T2/C z HEVC/H.265 marki EDISION dla Naziemnej Telewizji...

119 zł Więcej...

SAT Kurier - 3-4/2022 wersja elektroniczna

Elektroniczna wersja SAT Kuriera 3-4/2022

12 zł Więcej...