reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj
ODBLOKUJ-REKLAMY.jpg

Dlaczego należy jeść dużo porów?

dodano: 2020-08-26 00:06
autor: Marta Sochacka | źródło: satkurier.pl

Por pory satkurier 360px.jpg Pory są znane od czasów biblijnych. Już starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie uprawiali te warzywa i cenili je - uważali je za bardzo pożywne i zdrowe. Por dobrze działa na gardło i nie tylko. Podobno cesarz Neron spożywał je każdego dnia. Co ciekawe por trafił też na herb Walii. Obecnie nauka potwierdziła szereg korzyści dla organizmu człowieka, płynących ze spożycia porów. 

satkurier.pl
Por pory zdrowie eko satkurier 760px.jpg


Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Pory należą do dwuletnich roślin zielnych z podrodziny cebuli.
Za ojczyznę pora uważa się Azję Zachodnią, skąd roślina dotarła do całego obszaru Morza Śródziemnego. Obecnie uprawia się ją głównie w Ameryce Północnej i Europie. Największym światowym dostawcą porów jest Francja. 

W Polsce por jest uprawiany na całym terytorium kraju, ale u nas pojawił się dopiero w średniowieczu za sprawą królowej BonyPod względem popularności ustępuje mu jedynie cebula i czosnek, przy czym smak pora jest delikatniejszy niż cebuli. Por nadaje potrawom delikatny i lekko słodki smak. 

Najbardziej unikalną właściwością porów jest magazynowanie kwasu askorbinowego w białej części rośliny. Żadna inna znana roślina nie ma takich właściwości. Poza tym pory posiadają wysoką zawartość wapnia, fosforu, żelaza, magnezu i siarki. Ponadto, ze względu na dużą ilość soli potasowych, pory mają działanie moczopędne i są również przydatne w przypadku szkorbutu, otyłości, reumatyzmu i dny moczanowej. 

Zaleca się spożywanie porów w przypadku przemęczenia psychicznego lub fizycznego. Pory są w stanie zwiększyć apetyt, poprawić czynność wątroby i pozytywnie wpłynąć na przewód pokarmowy. Jednak surowe pory nie są zalecane do spożycia przez ludzi w przypadku chorób zapalnych żołądka oraz dwunastnicy.

Por zawiera sporo żelaza (2,10 mg/100g), więcej niż buraki. Tu należy pamiętać, że dla poprawienia wchłaniania żelaza, zaleca się spożywanie świeżego pora skropionego sokiem z cytryny.

Należy pamiętać, że por wzmaga wzdęcia - dlatego nie jest polecany dla kobiet w ciąży oraz osób mających problemy ze zgagą, nadkwaśnością żołądka lub wrzodami. Jednak niektóre źródła polecają kobietom w ciąży spożywanie pora jako źródła kwasu foliowego. 

Źródło: abczdrowie.pl  poradnikogrodniczy.pl  onet.pl

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Produkty eko


Informacje
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Konwerter Unicable II Inverto 32 tunery (5520) EVOBOX

Konwerter Unicable II marki Inverto pozwala na jednoprzewodową (szeregową) transmisję...

219 zł Więcej...

Odbiornik Octagon SF8008 Supreme Combo UHD 4K 1xDVB-S2X 1xDVB-T2/C

Octagon SF8008 Supreme Combo UHD 4K DVB-S2X, DVB-T2 - odbiornik...

519 zł Więcej...

Stojak ścienny regulowany 60-100cm

stojak ścienny boczny, ocynkowany

125 zł Więcej...