reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj

Naukowcy podali dzienne spożycie warzyw i owoców

dodano: 2021-03-01 21:00
autor: Marta Sochacka | źródło: American Heart Association Circulation

Cytrusy owoce banany nauka zdrowie 360px.jpg Amerykańscy dietetycy opracowali wytyczne dotyczące zdrowego żywienia w zapobieganiu chorobom układu krążenia i nowotworom. Zdaniem naukowców, aby zapewnić długie i zdrowe życie, codziennie należy spożywać 2 porcje owoców oraz 3 porcje warzyw. Wyniki badania zostały opublikowane w czasopiśmie American Heart Association Circulation.

satkurier.pl
Cytrusy owoce banany nauka zdrowie 760px.jpg


Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Naukowcy przeanalizowali dane z dwóch badań kohortowych z lat 1984 - 2014, badania zdrowia pielęgniarek i badania kontrolnego pracowników służby zdrowia, w których wzięło udział ponad 100 tys. osób. Oba zestawy danych zawierają szczegółowe informacje żywieniowe dla uczestników, które były zbierane co 2 do 4 lat przez 30 lat. Ponadto naukowcy uwzględnili dane dotyczące spożycia owoców i warzyw oraz wskaźników śmiertelności z 26 badań przeprowadzonych w 29 krajach obu Ameryk, Europy, Azji  Afryki i Australii.
 
Z badań ponad 2 mln ludzi wynika, że ​​wyższe spożycie owoców i warzyw zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, w tym chorób układu krążenia i raka, które są głównymi przyczynami przedwczesnych zgonów. Do tej pory tylko około 1 na 10 dorosłych spożywa wystarczającą ilość owoców i warzyw.
 
Wykazano, że spożywanie 5 porcji owoców i warzyw dziennie wiązało się z najmniejszym ryzykiem zgonu, a zwiększenie tej dawki nie przyniosło żadnych dodatkowych korzyści. Jednocześnie potwierdzono największą długowieczność u tych, którzy codziennie spożywali 2 porcje owoców i 3 porcje warzyw.

Naukowcy nazwali tę kombinację „formułą 5 razy dziennie”.
 
Niestety konsumenci otrzymują sprzeczne informacje z różnych źródeł na temat tego, co decyduje o optymalnym dziennym spożyciu owoców i warzyw. 2 porcje owoców i 3 porcje warzyw jest prawdopodobnie najbardziej korzystne pod względem zapobiegania poważnym chorobom przewlekłym.
 
W porównaniu z osobami, które jadły 2 porcje owoców i warzyw dziennie, ci, którzy jedli 5 porcji, mieli o 13% niższe ryzyko zgonu z wszystkich przyczyn i o 12% niższe ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia, w tym chorób serca i udaru mózgu, a także 10% zmniejszenie ryzyka zgonu z powodu raka i 35% z powodu chorób układu oddechowego.
 
Naukowcy potwierdzili, że nie wszystkie owoce i warzywa są równie zdrowe.
Na przykład warzywa bogate w skrobię, takie jak ziemniaki, groszek i kukurydza, a także soki owocowe nie zmniejszają ryzyka śmierci ze wszystkich przyczyn lub określonych chorób przewlekłych.

Najbardziej korzystne są zielone warzywa liściaste, w tym szpinak, sałata i jarmuż, a także owoce i warzywa bogate w beta-karoten i witaminę C, takie jak owoce cytrusowe, jagody i marchew.


Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Nauka


reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Miernik Spacetronik STC-33 Combo DVB-S2/T2/C

Miernik, do pomiarów zarówno cyfrowych sygnałów satelitarnych DVB-S/S2 naziemnych DVB-T/T2...

569 zł Więcej...

Nagrywarka 4K UHD HyperCap II Duo

Nagrywarka (grabber) i streamer sygnału HDMI w wysokiej jakości, bezpośrednio...

1 890 zł Więcej...

SAT Kurier abonament za 2021 rok

Roczna prenumerata magazynu SAT KURIER w 2021 r. z wysyłką...

89 zł Więcej...