Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.
Wiadomo też, że
niedoceniane buraki są ważnym produktem w walce z nadciśnieniem tętniczym. Oprócz pektyny zawierają tlenek azotu, który odpowiada za rozszerzenie naczyń krwionośnych.
Kiedy ciśnienie wzrasta, lekarz zaleca picie soku z buraków.
Powinno się też jeść jak najwięcej suszonych moreli, ponieważ 2/3 dziennej wartości potasu znajduje się w tym suszonym owocu. Potas jest potrzebny do regulacji skurczu mięśni, w tym skurczu mięśnia sercowego i rozszerzenia naczyń krwionośnych.
Powszechnie wiadomo, że kwas tłuszczowy Omega-3 jest również korzystny dla układu sercowo-naczyniowego - występuje m.in. w śledziach. Dla osób cierpiących na nadciśnienie przy normalnym ciśnieniu odpowiedni jest
lekko solony śledź.
Nie należy zaniedbywać produktów zawierających białko roślinne. Głównie chodzi tu o
rośliny strączkowe i ciecierzycę. Lekarz zaleca stosowanie ich jako przystawki 2-3 razy w tygodniu. To dość niezwykłe, ale o dziwo
fasola najlepiej smakuje ze... śledziem.
Według lekarzy zalecana
dzienna ilość soli dla pacjentów z nadciśnieniem to 5 g (łyżeczka).
Należy zauważyć, że wielu z nas przekracza normę 3-4 razy, w związku z czym
lepiej zastąpić sól suchymi wodorostami, przy czym powinny być zmiażdżone tak bardzo, jak to możliwe.
Uwaga:
Przed zastosowaniem wymienionych produktów należy skonsultować się z lekarzem.
Materiał chroniony prawem
autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.