reklama
reklama
SAT Kurier logowanie X
  • Zaloguj
ODBLOKUJ-REKLAMY.jpg

Jagody, herbata, czerwone wino i gorzka czekolada na demencję

dodano: 2024-10-10 15:13
autor: Janusz Sulisz | źródło: Queens University Belfast/JAMA Network Open

Herbata czekolada jagody wino satkurier 360px Czerwone wino, jagody, gorzka czekolada i herbata to najlepszy przepis na zmniejszenie ryzyka demencji. Czerwone wino i jagody są bogate w flawonoidy, których ilość w diecie osób szczególnie narażonych na przewlekłe choroby związane z wiekiem powinna być zwiększona, zgodnie z zaleceniami naukowców. Co ma najwięcej flawonoidów?

satkurier.pl
czekolada herbata jagody wino czerwone 760px


Prosimy o wyłączenie blokowania reklam i odświeżenie strony.

Jagody, herbata, czerwone wino i gorzka czekolada to najlepsze produkty na demencję

Okazuje się, że spożywanie produktów spożywczych i napojów zawierających szczególnie dużo flawonoidów – takich jak jagody, herbata, gorzka czekolada, a także czerwone wino – może potencjalnie chronić mózg w starszym wieku. Naukowcy łączą te roślinne przeciwutleniacze z obniżeniem ryzyka rozwoju demencji.

Gorzka czekolada - ile?

Prawda jest taka, że po gorzką czekoladę należy sięgać kilka razy w tygodniu. Wystarczy 4 kostki gorzkiej czekolady dziennie - to może wpłynąć korzystnie na zdrowie i samopoczucie, a w konsekwencji ma wpływ na demencję. 

Czerwone wino jednak nie takie złe?

Ostatnio nastąpił pewien renesans debaty na temat czerwonego wina i jego korzyści zdrowotnych w porównaniu z jego negatywnymi aspektami, bo przecież to alkohol, który ma szkodliwy wpływ na zdrowie. Jeśli jednak zdecydujesz się na jego picie, są gorsze opcje niż drink z dużą zawartością flawonoidów.

Prowadzone przez naukowców z Queens University Belfast, wraz z naukowcami z Edith Cowan University w Perth w Australii, nowe badanie przedstawia kolejny argument za skupieniem się na zawartości flawonoidów w żywności i napojach dla przedłużonego dobrego zdrowia w miarę starzenia się. Tym razem jednak skupiono się konkretnie na demencji.
 


Wiadomo, że genetyka odgrywa kluczową rolę w kontekście stanu zdrowia, ale coraz lepiej rozumiemy, że dieta jest ważnym czynnikiem w walce z wieloma problemami zdrowotnymi i chorobami związanymi z wiekiem.

Częstość występowania demencji na całym świecie nadal gwałtownie rośnie.

Naukowcy przeanalizowali dane ponad 120 tys. ludzi w wieku 40 - 70 lat. Badania wskazały, że spożywanie 6 porcji produktów bogatych we flawonoidy dziennie, w szczególności jagód, herbaty i czerwonego wina, wiązało się z 28% niższym ryzykiem demencji. Badanie dotyczy osób z wysokim ryzykiem genetycznym, a także u osób z objawami depresji.

Herbata i flawonoidy

Okazuje się, że filiżanka 100 ml zaparzonej zielonej herbaty zawiera 133 mg flawonoidów. Zwykle czarna herbata ma 115 mg, a herbata oolong - 50 mg. Dlatego lepiej jest pić zieloną herbatę, ale dobra czarna też nie jest zła. 

Naukowcy odkryli też, że osoby, które regularnie jadły ser, były o wiele szczęśliwsze i miały lepsze samopoczucie psychiczne. 

Ludzie spożywający co najmniej 2 z następujących produktów dziennie mają mniejsze ryzyko demencji w porównaniu z tymi, którzy nie spożywali ich wcale:

  • 5 porcji herbaty
  • 1 porcja czerwonego wina
  • pół porcji jagód

Flawonoidy mają oczywiście właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe oraz powiązano je ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia szerokiego zakresu chorób przewlekłych.

Badania sugerują, że istniej prosty sposób, taki jak zwiększenie dziennego spożycia produktów bogatych we flawonoidy, może obniżyć ryzyko demencji, szczególnie w populacjach wysokiego ryzyka. Ponieważ teraz w zasadzie nie ma skutecznego leczenia tej choroby, więc zapobiegawcze działania mające na celu poprawę zdrowia i jakości życia mogą być głównym priorytetem zdrowia.

Zagrożone są osoby z ryzykiem genetycznym demencji, z wysokim ciśnieniem i depresją.

Osoby, które mogłyby odnieść największe korzyści ze zwiększenia spożycia flawonoidów, to osoby z podwyższonym ryzykiem genetycznym demencji, a także osoby z wysokim ciśnieniem krwi i depresją. Badanie nie dowodzi, że picie pół szklanki czerwonego wina dziennie chroni przed spadkiem funkcji poznawczych, ale twierdzą, że skupienie się na diecie bogatej we flawonoidy z pewnością może pomóc w zdrowym starzeniu się mózgu.

Flawonoidy można znaleźć też w zielonych warzywach liściastych, soi, pomarańczach i wielu innych produktach roślinnych. 
Głównym ich źródłem są herbata, jabłka i cebula, a także pomidory, aronia, papryka, jarmuż, brokuły, szpinak i brukiew.

Jagody, jagody i jeszcze raz jagody!

Flawonoidy są w jeżynach, żurawinach, borówkach, wiśniach, czereśniach i bzie czarnym. Wszystkie zawierają powyżej 80 mg/100 g. I to bez czarny ma najwyższą zawartość 749 mg/100 g.

Orzechy - bogate w flawonoidy. 

Orzechy pekan mają najwyższą całkowitą zawartość flawonoidów wśród orzechów - 34 mg/100 g (głównie z flawan-3-oli i antocyjanów). Orzechy laskowe i migdały też mają duża zawartość flawonoidów - odpowiednio 18 i 15 mg/100 g.

Flawonoidy w ziołach.

Największe ilości flawonoidów są w selerze, pietruszce, oregano, szafranie, koprze, koprze włoskim i pieprzu tasmańskim.


Źródło: qub.ac.uk  jamanetwork.com 

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy.




Więcej z kategorii Zdrowie


Informacje
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
HOLLEX.PL - Twój sklep internetowy

Antena Olympia BX 1000+LTE Combo V/H

Nowoczesna antena szerokopasmowa BX 1000+ Olympia Combo. Zaprojektowana do w...

120 zł Więcej...

Mini PC Homatics BOX R 4K

Homatics BOX R to najnowszy odtwarzacz multimedialny 4K firmy Homatics...

319 zł Więcej...

Kabel HDMI 2.1 8K UHD 3,0m

Najnowszy kabel HDMI o długości 3,0m w wersji v2.1 dla...

65 zł Więcej...